Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σχολιάζει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, που μιλά για παρατυπίες στη διαδικασία και τονίζει πως η επανάληψή της είναι επιβεβλημένη.
Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σχολιάζει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, που μιλά για παρατυπίες στη διαδικασία και τονίζει πως η επανάληψή της είναι επιβεβλημένη.
Όπως σημειώνει, η νομιμότητα της διαδικασίας στις πρόσφατες εκλογές του ΠΙΣ στις 3 Μαρτίου «αμφισβητήθηκε με ενστάσεις που κατέθεσαν υποψήφιοι της παράταξης που κέρδισε την πλειοψηφία και όχι από προσκείμενους στην κυβέρνηση. Υπήρξαν καταγγελίες για αλλοίωση των αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας συγκεκριμένων υποψηφίων οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, υπάρχουν αποφάσεις Ιατρικών Συλλόγων (πχ Πειραιά) που μιλούν για "σκιές" και ζητούν "αποκατάσταση της ομαλότητας", είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πολλών εκλεκτόρων από όλη την Ελλάδα και από όλες τις παρατάξεις ότι έγιναν ατασθαλίες και λαθροχειρία στις εκλογές, η διαβίβαση όλων των απαραίτητων πρωτότυπων εγγράφων στο Υπουργείο Υγείας δεν πραγματοποιήθηκε, εντοπίστηκαν πολλαπλές πλημμέλειες και παρατυπίες που πλήττουν το κύρος της εκλογικής διαδικασίας και, αφού εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια, αποφασίστηκε η μη επικύρωση των αποτελεσμάτων και η επανάληψη των αρχαιρεσιών».
Κατά τον κ. Ξανθό, «θα επαναληφθεί δηλαδή με βάση τις προβλέψεις του νόμου η εκλογική διαδικασία με το ίδιο εκλεκτορικό σώμα και άρα με τους ίδιους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στις παρατάξεις. Ούτε πραξικόπημα, λοιπόν, ούτε "φέσι", ούτε προσπάθεια φίμωσης του Ιατρικού συνδικαλισμού, όπως προκλητικά και παραπειστικά δηλώνει ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος του ΠΙΣ. Από ανθρώπους της "παράταξης του 62%" οργανώθηκε η αλλοίωση της σειράς εκλογής και της σύνθεσης των μελών του ΔΣ, προφανώς για να είναι αρεστά στον προαλειφόμενο ως νέο πρόεδρο».
Ο υπουργός επισημαίνει ότι «η παράταξη που ελέγχει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και του νέου ΔΣ, χωρίς να την απειλεί κανένας, μετέρχεται παρανομιών για να "χρησιμοποιήσει" τον ΠΙΣ όχι ως όργανο διεκδίκησης των καλώς νοούμενων συμφερόντων των γιατρών της χώρας, αλλά ως "εργαλείο" μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και πολιτικών μεθοδεύσεων. Αυτή είναι η πολιτική ουσία της υπόθεσης».
Τονίζει δε πως «η μόνη διέξοδος σήμερα για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας των οργάνων του ΠΙΣ είναι η επανάληψη των αρχαιρεσιών και η σύννομη συγκρότηση του νέου ΔΣ. Αφού, όπως δηλώνουν, η πλειοψηφία των γιατρών τους στηρίζει, και αφού οι ίδιοι άνθρωποι θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία, τι φοβούνται;» διερωτάται ο Ανδρέας Ξανθός.
Αντίδραση ΠΙΣ
Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση του νέου δ.σ. του ΠΙΣ για τη μη επικύρωση των αποτελεσμάτων και την επανάληψη των αρχαιρεσιών.
Κάνει λόγο για «υπουργικό πραξικόπημα» και «παράνομη απόφαση που επιχειρεί να νοθεύσει τη βούληση του ιατρικού σώματος της χώρας». Σε ανακοίνωσή του, το δ.σ. του αναφέρει ότι ο υπουργός με «αυθαίρετο και πραξικοπηματικό τρόπο, επιχειρεί να αμφισβητήσει τη νόμιμη διοίκηση του ΠΙΣ, η οποία έλαβε ποσοστό 62% στις πρόσφατες εκλογές, σε αντίθεση με την προσκείμενη προς την κυβέρνηση παράταξη που έλαβε μόλις 10%».
Σημειώνει, επίσης, ότι «η παράνομη και καταχρηστική αυτή απόφαση ελήφθη από τον υπουργό Υγείας, παρά το γεγονός ότι του απεστάλησαν όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου έγγραφα για την απόδειξη της νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη, «προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και τη νομιμότητα».