Την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας τα τελευταία χρόνια και τον ρόλο της Ελλάδας στις ευρω-κινεζικές σχέσεις υπογράμμισαν τόσο ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κίνας, όσο και ανώτατος αξιωματούχος του ΚΚΚ, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πεκίνο, όπου συμμετείχε και μίλησε το πρωί στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative).
Την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας τα τελευταία χρόνια και τον ρόλο της Ελλάδας στις ευρω-κινεζικές σχέσεις υπογράμμισαν τόσο ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κίνας, όσο και ανώτατος αξιωματούχος του ΚΚΚ, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πεκίνο, όπου συμμετείχε και μίλησε το πρωί στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, επικεντρώθηκαν στο μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων, ενώ οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Li Keqiang, και το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ, Wang Yang, τέταρτος στην ιεραρχία του κόμματος, είχαν ως βασικό αντικείμενο διάφορες πτυχές της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.
Ο πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος με πολύ έντονο τρόπο τόνισε, στην πρωινή ομιλία του, με την οποία εγκαινίασε τις εργασίες του φόρουμ, την πρόθεση της Κίνας να «ανοίξει» την αγορά της, εξέφρασε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, την ευγνωμοσύνη του για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις ευρω-κινεζικές σχέσεις, ενώ σημείωσε και το γεγονός ότι ήταν «η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε μνημόνιο για την Πρωτοβουλία "Belt and Road", γεγονός που λειτούργησε ενθαρρυντικά και για άλλες χώρες».
«Ο στόχος της πρωτοβουλίας BRI συμπίπτει με τον στόχο σας να καταστείτε περιφερειακός κόμβος logistics και μεταφορών, διεθνούς σημασίας. Η σημασία σας για την περιοχή ενισχύεται σημαντικά» ανέφερε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κινέζος πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός στάθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο γεγονός ότι την πρώτη φορά που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας την Κίνα, το 2016 (συνολικά έχει πραγματοποιήσει τρεις επισκέψεις ως πρωθυπουργός), «η Ελλάδα ήταν σε δύσκολη θέση, αλλά ξεπεράσατε θριαμβευτικά την κρίση».
Στις επαφές του κ. Τσίπρα με την πολιτική ηγεσία της Κίνας τονίστηκε επίσης η σημασία της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην Κίνα, το επόμενο διάστημα.
Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τεχνολογία, logistics, υποδομές-«Ξεκλείδωσε» και ο κρόκος
Στις συναντήσεις με τους τρεις Κινέζους ανώτατους αξιωματούχους εκφράστηκε η πρόθεση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να ενισχύσει η Κίνα τις επενδύσεις της στην Ελλάδα (τεχνολογία, Logistics, υποδομές, άνοιγμα τράπεζας), με τον κ. Τσίπρα να τονίζει επίσης την ανάγκη αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς την κινεζική αγορά, υπό το φως μάλιστα της απόφασης της Κίνας να ανοίξει την αγορά της σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα και άλλους τομείς (π.χ. ναυτικός εξοπλισμός).
Έγινε επίσης δεκτό να εξάγει η Ελλάδα στην Κίνα κρόκο Κοζάνης και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ενώ εντός τριμήνου αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα επιτροπή ελέγχου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έγκριση εξαγωγής κερασιών στην κινεζική αγορά.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, με τους οποίους είχε σήμερα συνομιλίες ο πρωθυπουργός, δεσμεύθηκαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να εξετάσουν κατά προτεραιότητα προτάσεις της Ελλάδας για εξαγωγές φρούτων (πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια), ενώ υπήρξε και δέσμευση για επίλυση θεμάτων που είχαν δημιουργηθεί σε παλαιότερα χρόνια με ελληνικά προϊόντα, τα οποία εμπεριείχαν το όνομα «Μακεδονικό».
Καταλύτης για την επιτάχυνση της έγκρισης εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και το κλείσιμο masterplan για το λιμάνι του Πειραιά, υπήρξε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού, αλλά και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία «17+1», μια κίνηση για την οποία συνεχάρη τον κ. Τσίπρα ο Κινέζος πρωθυπουργός κατά τη σημερινή τους συνάντηση.
Εκτός των επαφών που είχε με την κινεζική πολιτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός είχε επαφές και με στελέχη της Huawei και, όπως προκύπτει, η εταιρεία εξετάζει σοβαρά την προοπτική να λειτουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (research and development center) στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα ολοκληρώνεται αύριο το πρωί, με την ομιλία του στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».
Πηγή: ΑΜΠΕ