Κόσμος
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 12:51

Τζο Μπάιντεν: Τρίτη φορά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο

Ο Τζο Μπάιντεν μπαίνει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών για τρίτη φορά. Ο γνωστός Δημοκρατικός, που κινείται στον χώρο του κέντρου και επιμένει ότι ένας πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εχθρός, μετρά 50 χρόνια πολιτικής εμπειρίας, κατά τα οποία υπηρέτησε και ως αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα. Είναι όμως αρκετά για να πείσει τους Αμερικανούς, τους Δημοκρατικούς και κυρίως να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ;

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Ο Τζο Μπάιντεν μπαίνει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών για τρίτη φορά. Ο γνωστός Δημοκρατικός, που κινείται στον χώρο του κέντρου και επιμένει ότι ένας πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εχθρός, μετρά 50 χρόνια πολιτικής εμπειρίας, κατά τα οποία υπηρέτησε και ως αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα. Είναι όμως αρκετά για να πείσει τους Αμερικανούς και τους Δημοκρατικούς και κυρίως να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ;

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσω βίντεο. Επισήμως εκτιμάται ότι θα αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία τη Δευτέρα, με μία ομιλία στο Πίτσμπεργκ, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στον τομέα του χάλυβα.

«Βασικές αξίες του έθνους. Η ίδια η δημοκρατία μας, ό,τι αφορά την  Αμερική, διακυβεύεται», τόνισε, προειδοποιώντας ότι εάν οι πολίτες χαρίσουν στον Τραμπ μία ακόμη τετραετία στον Λευκό Οίκο θα αλλάξει για πάντα ο χαρακτήρας τους έθνους. «Δεν μπορώ απλώς να στέκομαι και να το βλέπω», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν εισέρχεται στην κούρσα των προεδρικών εκλογών με το πιο πλούσιο βιογραφικό συγκριτικά με τους 19 ακόμη υποψήφιους Δημοκρατικούς. Οι επικριτές του ωστόσο υποστηρίζουν ότι έχει χάσει τον βηματισμό του συγκριτικά με τους υπόλοιπους πιο νέους και πιο προοδευτικούς Δημοκρατικούς, οι ο οποίοι σε γενικές γραμμές θέλουν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από τις πιο κεντρώες θέσεις που εκείνος ενστερνίζεται.   

Ακόμη και ορισμένοι φίλοι του, αναφέρουν οι «Financial Times», οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν έχει όντως την εμπειρία και τη δυνατότητα να νικήσει τον Τραμπ, ανησυχούν ότι ίσως δεν καταφέρει καν να κερδίσει το χρίσμα για πολλούς και διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η ηλικία του αλλά και τα ερωτηματικά όσον αφορά τη συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες.

Στα 77 του χρόνια, ο Μπάιντεν θα βρεθεί αντιμέτωπος ίσως με την πιο ποικιλόμορφη ομάδα Δημοκρατικών, σε μία εποχή που αρκετοί τονίζουν ότι το κόμμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βάλει απέναντι στον Τραμπ έναν ηλικιωμένο λευκό άνδρα. Στην προεκλογική εκστρατεία συμμετέχουν ήδη έξι γυναίκες (αριθμός-ρεκόρ), τρεις Αφροαμερικανοί, ένας ισπανόφωνος, ένας Ασιάτης-Αμερικανός και ένας ομοφυλόφιλος, ο Πιτ Μπούτατζετζ, ο οποίος είναι τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες νεώτερος από τον Μπάιντεν.

Παραταύτα, ο Μπάιντεν έχει έναν άσο στο μανίκι του για να πείσει τους Δημοκρατικούς που απελπισμένα θέλουν να βγάλουν τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Εκτός από την εμπειρία και την αξιοπρέπειά του, η οποία είναι ίσως το αντίδοτο στην οργή του Τραμπ, οι υποστηρικτές του Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι είναι ο ιδανικός υποψήφιος λόγω των ισχυρών δεσμών που διατηρεί με τα οργανωμένα σωματεία των εργαζομένων.

Χάρις σε αυτούς τους δεσμούς του, τονίζουν, θα επιστρέψουν αρκετοί ψηφοφόροι που γύρισαν την πλάτη του στο κόμμα για να στηρίξουν τον Τραμπ, το 2016, κυρίως στις πολιτείες της λεγόμενης Σκουριασμένης Ζώνης (Rust Belt), δηλαδή τις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές πολιτείες που πλήττονται από παρακμάζουσα βιομηχανία, γερασμένα εργοστάσια και μειούμενο πληθυσμό, όπως το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και η Πενσιλβάνια.