Πολιτική
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 13:04

Ανεξάρτητη Επιτροπή για τα τελευταία ατυχήματα στους σιδηροδρόμους

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν με εντολή της διοίκησης του ΟΣΕ, οι υπεύθυνοι του σταθμού Μενιδίου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος με την επιβατική αμαξοστοιχία 504, ενώ εναντίον του κλειδούχου που ήταν βάρδια εκείνη τη στιγμή, σχηματίστηκε δικογραφία http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/09/1163804.htm .

Από τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε επίσης ότι συγκροτείται ανεξάρτητη Επιτροπή, από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες, για τη διερεύνηση των αιτίων των ατυχημάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Η Επιτροπή θα προτείνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ασφαλούς κίνησης των αμαξοστοιχιών και το έργο της θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Το χθεσινό δυστύχημα στο Μενίδι, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 46χρονος μηχανοδηγός Κωνσταντίνος Φαντόπουλος, αποδίδεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε ανθρώπινο λάθος, καθώς όπως προέκυψε από την προανάκριση, λίγο πριν φτάσει στο Μενίδι η επιβατική αμαξοστοιχία 504 που με 138 επιβάτες εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ο κλειδούχος του σταθμού είχε αλλάξει τροχιά στις γραμμές προκειμένου να εισέλθει σε παρακαμπτήριο η εμπορική αμαξοστοιχία 80504, η οποία είχε προορισμό επίσης τη Θεσσαλονίκη.

Μετά την είσοδο της εμπορικής αμαξοστοιχίας στην παρακαμπτήριο, ο κλειδούχος, για άγνωστους λόγους, δεν επανέφερε τις γραμμές στην κανονική τους θέση, με αποτέλεσμα η διερχόμενη επιβατική αμαξοστοιχία να πέσει επάνω στην εμπορική και να ανατραπούν η μηχανή και τα δύο πρώτα βαγόνια.

Από τη σύγκρουση έχασε τη ζωή του ο Φαντόπουλος, ενώ ο δεύτερος μηχανοδηγός Παύλος Μπόζιος, 49 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΚΑΤ.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, τραυματίστηκαν ελαφρά 12 επιβάτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Εν τω μεταξύ λόγω του χθεσινοβραδινού δυστυχήματος, αναβλήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη εκδήλωση για την τοποθέτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, κ. Διονύση Χιόνη.