Απόψεις
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 16:14

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που δέχτηκε ο Υπουργός Παιδείας, ιδρύονται νέα τμήματα στην Έδεσσα, το Άργος, την Κοζάνη και τη Φλώρινα. Ο προφανής στόχος των βουλευτών που υπογράφουν τις τροπολογίες είναι να φέρουν χρήματα στις πόλεις που εκλέγονται, ώστε να έχουν επιτελέσει έργο, εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Του Στράτου Στρατηγάκη

Μαθηματικού - Ερευνητή
[email protected]

Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που δέχτηκε ο Υπουργός Παιδείας, ιδρύονται νέα τμήματα στην Έδεσσα, το Άργος, την Κοζάνη και τη Φλώρινα. Ο προφανής στόχος των βουλευτών που υπογράφουν τις τροπολογίες είναι να φέρουν χρήματα στις πόλεις που εκλέγονται, ώστε να έχουν επιτελέσει έργο, εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Η λογική είναι απλή: Να φέρουμε χρήματα στην πόλη μας. Ένα τμήμα με 200 φοιτητές σε κάθε έτος, δηλαδή 800 συνολικά, φέρνει τουλάχιστον 5.000.000 το χρόνο σε μία πόλη. Ακίνητα νοικιάζονται, επαγγελματίες αυξάνουν το τζίρο τους και το χρήμα κυκλοφορεί. Είναι πολύ σημαντικό για οποιαδήποτε πόλη. Με την περιφέρεια να υφίσταται οικονομική καθίζηση, δεκαετίες τώρα, ποιος δεν θα ήθελε τόσα χρήματα στην πόλη του;

Έχει αυτό καμία σχέση με την εκπαίδευση; Φυσικά και όχι. Αποτελεί εμπόδιο στην εκπαιδευτική διαδικασία; Βέβαια καθώς η διασπορά τμημάτων σε κάθε πόλη και κωμόπολη δυσχεραίνει την ακαδημαϊκή συνεργασία, πιο αναγκαία από ποτέ στις μέρες μας.

Πρώτη φορά συμβαίνει; Όχι βέβαια. Από το 1999 μέχρι το 2004 αυτή ήταν η κυρίαρχη λογική στην διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Έτσι κυριάρχησε η λογική κάθε πόλη και Πανεπιστημιακό τμήμα και κάθε κωμόπολη και ΤΕΙ. Το 2013 με το σχέδιο Αθηνά, που έκλεισε πολλά ΤΕΙ, καθώς η κρίση ήταν στο φόρτε της και λεφτά δεν υπήρχαν, έγινε ένα ατελείωτο παζάρι με τους τοπικούς βουλευτές κάθε πόλης να προσπαθούν να “σώσουν” τα τμήματα της πόλης τους, για να συνεχιστεί η ροή χρήματος. Υπουργός Παιδείας από τη ΝΔ, συγκυβέρνηση  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ίδρυση των τμημάτων με την ίδια λογική: Να φέρουμε χρήματα στην πόλη μας. Δεν τηρούνται καν τα προσχήματα, αφού η κατάθεση τροπολογιών κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός. Μοναδικό ενδιαφέρον να έρθουν τα χρήματα στην πόλη μας.

Φυσικά ξεσηκώνεται η αντιπολίτευση, που έκανε ακριβώς τα ίδια και χειρότερα όταν κυβερνούσε. Φυσικά και δεν τα ξεχάσαμε. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι εμείς το κάνουμε καλύτερα. Μα κάνετε τα ίδια ακριβώς. Αν τα κάνετε με λιγότερη ή περισσότερη εκτελεστική επιτυχία δεν έχει σημασία.

Το πρόβλημα να φέρουμε χρήματα στην πόλη μας δεν λύνεται με τμήματα Πανεπιστημίων ή στρατόπεδα, γιατί και αυτό χρησιμοποιείται, απλά δεν έχει την ίδια οικονομική απόδοση. Ο Γιάννης Μπουτάρης, ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσπάθησε να φέρει χρήματα στην πόλη του προσελκύοντας Εβραίους και Τούρκους τουρίστες για να ανακαλύψουν τις ρίζες τους. Πόσο έξυπνο ήταν. Δεν είναι υποψήφιος δήμαρχος, οπότε δεν θα κατηγορηθώ για διαφήμιση. Υπάρχουν τρόποι να φέρεις χρήματα σε μία πόλη, αλλά οι φοιτητές είναι ο πιο εύκολος. Ο άλλος ο δρόμος της τουριστικής ανάπτυξης, για παράδειγμα, απαιτεί πολλή δουλειά, για να προσελκύσεις τουρίστες, να έχουν να δουν κάτι, να έχεις οργανώσει δραστηριότητες για να περάσουν καλά και να ξανάρθουν.

Ευκολότερο είναι να φέρεις φοιτητές. Αυτό προσπαθούν όλοι, υπερκομματικά...