Πολιτική
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 16:47

Στην Ericsson παραπέμπει ο Γ. Κορωνιάς

Η VΟDAFONE «δεν ζήτησε, δεν παρήγγειλε και δεν παρέλαβε» το λογισμικό των νομίμων συνακροάσεων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Κορωνιάς ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με το θέμα των υποκλοπών. Το λογισμικό που υπάρχει στα ψηφιακά κέντρα της εταιρείας μας, είπε ο κ. Κορωνιάς, είναι σε γνώση μόνο της Ericsson, ενώ η Vodafone, ως πάροχος, δεν διαθέτει τον πηγαίο κώδικα αυτού του λογισμικού. Σημείωσε μάλιστα ότι μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Ericsson το χειρίζεται.

Η VΟDAFONE «δεν ζήτησε, δεν παρήγγειλε και δεν παρέλαβε» το λογισμικό των νομίμων συνακροάσεων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Κορωνιάς ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με το θέμα των υποκλοπών. Η ακρόαση, που αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες, ξεκίνησε με ένταση και καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, καθώς στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η Επιτροπή συνωστίσθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι, αλλά και βουλευτές, λόγω του ενδιαφέροντος της υπόθεσης και, κατόπιν σχετικού αιτήματος, η διαδικασία μεταφέρθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας.

Το λογισμικό που υπάρχει στα ψηφιακά κέντρα της εταιρείας μας, είπε ο κ. Κορωνιάς, είναι σε γνώση μόνο της Ericsson που μας το προμήθευσε, ενώ η Vodafone, ως πάροχος, δεν διαθέτει τον πηγαίο κώδικα αυτού του λογισμικού. Σημείωσε μάλιστα ότι -κατά την Ericsson- το λογισμικό δεν παραδίδεται στους πελάτες της (όπως η Vodafone) και ότι μόνο δικό της εξουσιοδοτημένο προσωπικό το χειρίζεται.

Το παρείσακτο λογισμικό μπορεί να «χτίσει» κάποιος με βαθιά γνώση του λογισμικού περιβάλλοντος της Ericsson που να μπορεί να γράφει σε γλώσσα μηχανής. Η πολυπλοκότητα του προγράμματος δείχνει κάποιον που έχει υψηλότατη τεχνογνωσία, είπε ο κ. Κορωνιάς, διευκρινίζοντας ότι οι άνθρωποι της Vodafone δεν την διαθέτουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone εξέφρασε την ενόχλησή του για τις παρατηρήσεις της ΑΔΑΕ που δημοσιεύθηκαν χθες http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/08/1163571.htm . Διερωτήθηκε ποιά πολιτική νόμιμης παρακολούθησης πρέπει να ακολουθήσουμε όταν το παρείσακτο λογισμικό μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα εάν έχει ενεργοποιηθεί το λογισμικό των νομίμων συνακροάσεων.

O κ. Κορωνιάς υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, τόνισε «πράξαμε το καθήκον μας στο ακέραιο», «κρατήσαμε στάση εθνικά υπεύθυνη χωρίς να υπολογίσουμε το τεράστιο κόστος», και μίλησε διεξοδικά για τα βήματα που ακολούθησε, από τη στιγμή που η Vodafone αντιλήφθηκε τη λειτουργία του παρείσακτου λογισμικού, έως τη στιγμή που ενημέρωσε την κυβέρνηση http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/09/1163931.htm .

Αποστάσεις από τη Vodafone

«Η Δικαιοσύνη ασχολείται με την υπόθεση σε βάθος. Η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος και στάθηκε σε δύο σημεία, τα οποία, όπως είπε, προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΑΔΑΕ.

«Από την κοινοποίηση της υπόθεσης στην κυβέρνηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας (Γ. Κορωνιά) έλειπε το βασικό στοιχείο σχετικά με το τρίτο κέντρο παρακολούθησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιοπιστία και τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονται πίσω από αυτήν την κίνηση».

Δεύτερον, σημείωσε ο κ. Αντώναρος, στην τελευταία παράγραφο του πορίσματος της ΑΔΑΕ αναφέρεται ότι η εταιρεία Vodafone παρέδωσε στην ανεξάρτητη Αρχή στοιχεία για ορισμένες μόνο ημερομηνίες, δηλώνοντας ότι δεν διατηρεί στα αρχεία της τα πλήρη στοιχεία που της ζητήθηκαν. Υπενθυμίζω, είπε ο εκπρόσωπος, ότι σε απόσπασμα πρόσφατης επίσημης ανακοίνωσης της εταιρείας γινόταν λόγος για «ακριβή εικόνα», η οποία «είχε αποτυπωθεί πλήρως σε μαγνητικά μέσα».

Οπως υποστήριξε ο κ. Αντώναρος, η αποκάλυψη όλο και περισσότερων στοιχείων αποδεικνύει την ορθότητα της προσέγγισης της κυβέρνησης να στείλει την υπόθεση αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση της, στη Δικαιοσύνη ώστε να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή της.

Ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στην εν εξελίξει δικαστική έρευνα, ερωτηθείς εάν το περιεχόμενο του πορίσματος της ΑΔΑΕ συνεπάγεται και νομικές ευθύνες του κ. Κορωνιά.

«Αν το δίλημμα ήταν να επιλέξω τη Δικαιοσύνη ή την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου θα επέλεγα φυσικά τη Δικαιοσύνη», σημείωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Β. Πολύδωρας, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση ορθά έχει αναθέσει το θέμα στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι μόνη αρμόδια από δώ και στο εξής για την υπόθεση αυτή.

Στο μεταξύ στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Διώτη που διερευνά τις συνθήκες θανάτου του Τσαλικίδη κατέθεσαν ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσαύτης και ο ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνια.

Οι δυο ιατροδικαστές φαίνεται να συμφωνούν ότι ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη οφείλεται σε αυτοκτονία, ενώ στον κ. Διώτη κατέθεσαν μεταξύ άλλων και ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα η ενδεχόμενη εκταφή του πτώματος.