Πολιτική
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 17:30

Ο Επίτροπος Ρεν ενώπιον της Βουλής για Τουρκία, Βαλκάνια, ονομασία ΠΓΔΜ

Η ομαλή πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας συνδέεται με την πρόοδό της χώρας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των γυναικών και των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων και τα συντεχνιακά δικαιώματα. Αυτό τόνισε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε. Όλι Ρεν, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

«Αναμένουμε, προσδοκούμε ότι η Τουρκία θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που ανέλαβε και θα εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της ¶γκυρας το οποίο υπέγραψε πέρισυ τον Ιούλιο. Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις του Πρωτοκόλου που καλύπτουν και την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων και την ελεύθερη πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια από κυπριακά πλοία. Η Επιτροπή, καθώς και το Συμβούλιο, παρακολουθούν την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και θα την παρακολουθούν και κατά τη διάρκεια του 2006», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρεν.

Εξάλλου ο ευρωπαίος Επίτροπος χαιρέτισε τις συζητήσεις μεταξύ του Κόφι Ανάν και του Τάσου Παπαδόπουλου στο Παρίσι και σημείωσε για το Κυπριακό: «Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων στο νησί να αρχίσουν και να συνεχίσουν ένα διάλογο στα σημαντικά θέματα και στην τεχνική ανάπτυξη, έτσι ώστε να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις προς μία νέα ρύθμιση».

Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών και τις μεταξύ τους εκκρεμότητες, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., σημείωσε ότι «οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν πολύ συγκεκριμένη και απτή, μεσοπρόθεσμη έως βραχυπρόθεσμη προοπτική ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί σε όλες τις χώρες, εάν τηρήσουν τα κριτήρια προσχώρησης».

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Ρεν, «όλοι εντός της Ε.Ε. συνειδητοποιούν πως δεν μπορούμε να εξάγουμε τα προβλήματα του status, ή τα προβλήματα των συνόρων, ή άλλα είδη προβλημάτων, γιατί όλα αυτά θα πρέπει να επιλύονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσχώρησης».

Συνολική επίσης, είπε, είναι η πολιτική στόχευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «να αντικατασταθούν οι 31 διμερείς συμφωνίες που υφίστανται αυτή τη στιγμή, με μία ενιαία περιφερειακή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα βασίζεται, κατά πάσα, πιθανότητα στην υπάρχουσα Κεντρική Συμφωνία Ελεύθερης Περιοχής Εμπορίου στην Ευρώπη.

Οι πιο ειδικές αναφορές του κ. Ρεν υπήρξαν οι ακόλουθες:

· Σε ό,τι αφορά στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία: «Και οι δύο χώρες έχουν σημειώσει και σημειώνουν αυτή τη στιγμή, μεγάλη πρόοδο. Εστιαζόμαστε κυρίως στις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και την πάταξη της διαφθοράς και της τρομοκρατίας».

· Σε ό,τι αφορά τη Σερβία-Μαυροβούνιο αλλά και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο κ. Ρεν επεσήμανε ότι «εάν δεν καταφέρουν να συνεργαστούν πλήρως με το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αυτό θα οδηγήσει σε διακοπή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σύνδεσης. Θα χρειαστεί να αναβληθούν οι επόμενες διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί για τις αρχές Απριλίου με τη Σερβία-Μαυροβούνιο, εάν η χώρα δεν καταφέρει να συνεργαστεί πλήρως με το Δικαστήριο. Πιστεύω ότι η πολιτική θέληση υπάρχει, αλλά πρέπει να μεταφραστεί πλέον σε συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα των στρατιωτικών υπηρεσιών και στον τομέα των υπηρεσιών ασφαλείας».

· Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, ο κ. Ρεν σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να συμφωνήσουν και οι δύο χώρες, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι θεμιτό, νόμιμο και να μην αμφισβητείται».

Τα σχόλια μερίδας των βουλευτών προκάλεσαν οι αναφορές του ευρωπαίου Επιτρόπου για το Κοσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, «το Βελιγράδι θα πρέπει να συμμετάσχει πλήρως στις συζητήσεις του Κοσσυφοπεδίου για την Ε.Ε. και τα δυτικά Βαλκάνια», ενώ τόνισε πως «ενθαρρύνουμε το Βελιγράδι να συζητήσει με τους Σέρβους του Κοσυφοπεδίου, ώστε να συμμετέχουν στους επαρχιακούς θεσμούς του Κοσυφοπεδίου. Είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτήν την περιοχή, την επαρχία του Κοσυφοπεδίου».

«Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Ρεν, «είμαστε σαφείς με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσει το Κόσσοβο και να εξασφαλίσει ότι οι μειονότητες θα πρέπει να προστατεύονται και να προστατεύονται και τα πολιτιστικά και τα ιστορικά μνημεία. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις ως προς το καθεστώς (status). Το Κοσυφοπέδιο θα πρέπει να παρουσιάσει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς και να επιταχύνει τα στάνταρ εφαρμογής. Μάλιστα, είναι πιθανόν, σήμερα οι νέοι επαρχιακοί θεσμοί της αυτοδιοίκησης, ή της νέας διοίκησης του Κοσσυφοπεδίου, να μεταρρυθμιστούν έτσι, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα για την προστασία των μειονοτήτων».

Επί των αναφορών του κ. Ρεν, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλάκος, παρατήρησε: «Δεν κρατάτε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο Κόσσοβο και το Βελιγράδι και η παραπέρα αλλαγή συνόρων, υιοθετώντας και το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο, είναι φωτιά που μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης αναρωτήθηκε «ποιο είναι το μήνυμα αξιοπιστίας που στέλνουμε και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου». Ο κ. Μπεγλίτης ζήτησε «να μην τεθούν νέοι όροι στη Σερβία και να μην υπάρξει επιλεκτική εφαρμογή των πολιτικών απέναντι στη Σερβία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) ερώτησε «κατά πόσον θα είναι προς όφελος της ομαλής διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς».

Στο ίδιο κλίμα ο Ακης Τσοχατζόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ρώτησε τον κ. Ρεν, εάν αποδέχεται την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων στο μέλλον,ως βασικό στοιχείο της λύσης της εξίσωσης των προβλημάτων της περιοχής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής και ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, έθεσαν εξάλλου, το θέμα της τελικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ ο τελευταίος ζήτησε και να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, προκειμένου να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων».

Ο κ. Ρεν απάντησε ότι το θέμα της ονομασίας της FYROM «είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ στην εταιρική σχέση προσχώρησης».

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι ο ίδιος κάνει χρήση του ονόματος «ΠΓΔΜ» και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί «ένα παράθυρο - μια ευκαιρία σ’ αυτό το φαύλο κύκλο που υπάρχει μεταξύ των δύο κρατών, ούτως ώστε να καταλήξουν σε μία βιώσιμη λύση στο θέμα του ονόματος για να διευκολυνθεί η πρόοδος και να μπορέσετε τελικά να εστιαστείτε σε πιο ουσιαστικά θέματα για το όφελος των πολιτών των δύο κρατών».

Τέλος, ο κ. Ρεν συνέδεσε τη λύση της διαφοράς σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, με «ευρύτερες ρυθμίσεις στα δυτικά Βαλκάνια» - μιας περιοχής, όπου, όπως είπε, «έχω το αίσθημα ότι κυρίως δίνεται μεγάλη έμφαση στις ιστορικές εμπειρίες και τις συνέπειες του παρελθόντος και δεν εστιάζονται τόσο πολύ στο μέλλον και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής».

Πηγή ΑΠΕ