Την κλήση στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής και εκπροσώπου της εταιρείας Ericsson ζήτησαν τόσο ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, όσο και ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΡΑ Φώτης Κουβέλης, κατά τη σημερινή κατάθεση Κορωνιά στην Επιτροπή.
Όπως ειπαν, έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στην Επιτροπή να ακούσει και τις απόψεις της Ericsson ώστε να τις συγκρίνει με όσα ελέχθησαν από τον κ. Κορωνιά, διότι -όπως επισήμανε ο κ. Έβερτ- διαπιστώνεται ότι «η μία εταιρεία για το θέμα των υποκλοπών επιρρίπτει τις ευθύνες στην άλλη».
Κατά την κατάθεσή του ο κ. Κορωνιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, σημείωσε πως ο υπέυθυνος για το παρείσακτο λογισμικό ίσως να είχε και μεγαλύτερη τεχνογνωσία από την Ericsson. Σημείωσε μάλιστα ότι «εάν ήταν ελληνικών διαστάσεων, τότε η χώρα μας θα είχε κάνει φοβερά βήματα στην τεχνολογία. Σίγουρα ήταν πολύ μπροστά τεχνολογικά» είπε, ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να έχει τεχνογνωσία που πατάει πάνω στα συστήματα της Έρικσον.
Ο κ. Κορωνιάς δήλωσε ότι τον απασχολεί ποιός ευθύνεται για τις υποκλοπές ενώ -απαντώντας γενικά- είπε ότι πρέπει να είναι ένας οργανισμός που συνθέτει υψηλή τεχνολογία και οικονομικά μέσα, σημειώνοντας ότι χρειάζονται πολλές ειδικότητες ανθρώπων για να συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον κ. Κορωνιά, έλεγχος για την ύπαρξη του παρείσακτου λογισμικού έγινε και στην ΤΙΜ. Όπως είπε, τηλεφώνησε στον ομόλογό του της ΤΙΜ Ελλάς ώστε να κάνει ελέγχους. Ο τεχνικός μας διευθυντής Ν. Πλεύρης έδωσε ορισμένες «εντολές» στο σύστημα της ΤΙΜ, αλλά δεν προέκυψε κάτι, ενώ ακολούθως, ενημέρωσα σχετικώς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη, είπε ο κ. Κορωνιάς.
Ο κ. Κορωνιάς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει εάν τα κέντρα υποκλοπής ήταν τα τρία που γνωστοποιήθηκαν, ή παραπάνω. Ερωτηθείς από τον κ. Βενιζέλο πώς μπορούν να παρακολουθούνται κινητά τηλέφωνα Θεσσαλονικέων, ο κ. Κορωνιάς είπε ότι εάν αυτοί οι συνδρομητές βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, τότε θα πρέπει να υπάρχει τέτοιος σταθμός βάσης και εκεί.
Σε ερώτηση πάντως της βουλευτού Α’ Αθηνών του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη εάν αισθάνεται υπεύθυνος «που η εταιρεία έγινε σουρωτήρι, που μπήκαν αόρατα λογισμικά κλπ.», ο κ. Κορωνιάς αρκέστηκε να πει: «Δεν έχω καμία ευθύνη».
Όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Vodafone, προκειμένου να προστατεύσει το όνομά της, και εάν ενδεχομένως στραφεί και εναντίον της Ericsson, ο κ. Κορωνιάς δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διερεύνησης θα πάρουμε αποφάσεις. «Δεν θα αφήσουμε το όνομα και τη φήμη μας απροστάτευτα», είπε χαρακτηριστικά.
Η ακρόαση του κ. Κορωνιά θα συνεχιστεί αύριο το πρωί στις 10:00.