H κλιματική αλλαγή απειλεί με αφανισμό το παγκόσμιο οικοσύστημα. «Το σπίτι μας καταρρέει», επανέλαβε πολλές φορές και με φωνή γεμάτη συγκίνηση η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη συγκλονιστική της ομιλία ενώπιον των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Η 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία, που έχει προταθεί και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, προειδοποίησε για συγκεκριμένα φαινόμενα που δείχνουν ότι ο πλανήτης οδεύει προς την καταστροφή, όπως το λιώσιμο των πάγων, η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση των ωκεανών και η εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων και φυτών. «Το 2030 θα φθάσουμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή» τόνισε, εκτός κι αν οι χώρες κάνουν τώρα στροφή 180 μοιρών, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 50% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
H κλιματική αλλαγή απειλεί με αφανισμό το παγκόσμιο οικοσύστημα. «Το σπίτι μας καταρρέει», επανέλαβε πολλές φορές και με φωνή γεμάτη συγκίνηση η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη συγκλονιστική της ομιλία ενώπιον των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Η 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία, που έχει προταθεί και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, προειδοποίησε για συγκεκριμένα φαινόμενα που δείχνουν ότι ο πλανήτης οδεύει προς την καταστροφή, όπως το λιώσιμο των πάγων, η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση των ωκεανών και η εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων και φυτών. «Το 2030 θα φθάσουμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή» τόνισε, εκτός κι αν οι χώρες κάνουν τώρα στροφή 180 μοιρών, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 50% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Στις φωνές εκείνων που προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έρχονται να προστεθούν και οι... κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι εστιάζουν κυρίως στο χρηματοοικονομικό ρίσκο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε ανοικτή επιστολή τους απαρίθμησαν τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. «Εάν ορισμένες επιχειρήσεις και βιομηχανίες δεν καταφέρουν να προσαρμοσθούν στις συνθήκες αυτού του νέου κόσμου, τότε δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν» υπογράμμισαν οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες στην επιστολή που συνυπογράφει και ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού δικτύου NGFS. Tο δίκτυο αποτελεί «συμμαχία» 34 κεντρικών τραπεζών, με την Τράπεζα της Αγγλίας ως ιδρυτικό μέλος.
Ενώνοντας τις φωνές τους με τη δραματική έκκληση της 16χρονης Γκρέτας, οι Κάρνεϊ και Βιλερουά ντε Γκαλό περιέγραψαν «τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» με ήδη ορατό τον αντίκτυπο στον πλανήτη: Από τα κύματα καύσωνα σε Βόρειο Αμερική, μέχρι τους τυφώνες που σαρώνουν τη Νοτιοανατολική Ασία και τις ξηρασίες σε Αφρική και Αυστραλία. Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα, οι κεντρικοί τραπεζίτες καταλήγουν ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα προξενούν ζημιές σε υποδομές και ιδιωτική ακίνητη περιουσία, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, μειώνουν την παραγωγικότητα και καταστρέφουν τον πλούτο».
Οι φυσικές καταστροφές, που έχουν αυξηθεί σε ένταση και συχνότητα, προκάλεσαν το 2018 οικονομικές ζημίες 225 δισ. δολαρίων. Αν και οι ζημίες είναι μειωμένες εν συγκρίσει με το 2017, είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που οι φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν το όριο των 200 δισ. δολαρίων. Για τους ισχυρούς της οικονομίας μπορεί οι αριθμοί να έχουν μεγαλύτερη σημασία. Από όποια όμως οπτική κι αν εξετασθούν οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής, το συμπέρασμα συνοψίζεται στο απλό ερώτημα της μικρής Γκρέτα: «Ο χρόνος μας τελειώνει. Γιατί καθυστερείτε;».