Κόσμος
Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2006 15:22

Συνομιλίες Παπανδρέου με σοσιαλιστές ηγέτες στο πλαίσιο της συνόδου του ΕΣΚ

Στην Πράγα βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για τη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), η οποία διεξάγεται λιγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκε στο δημαρχιακό Μέγαρο της Πράγας ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Πόλ Ρασμούσεν, ενώ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με σοσιαλιστές ηγέτες.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Σεργκέϊ Στάνισεφ, το Ρομάνο Πρόντι, τον Μάσιμο ντ' Αλέμα, τον Χ. Αλμούνια, τον Ματίας Βλάτσεκ (πρόεδρο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος) και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πόλ Ρασμούσεν.

Ο κ. Παπανδρέου στις συναντήσεις του έθεσε το θέμα των Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής τους προοπτικής,το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, καθώς και το Κυπριακό, ενώ συζήτησε και θέματα σχετικά με τη συνεργασία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και επιμέρους σοσιαλιστικών κομμάτων.

Με τον Πολ Ρασμούσεν ο κ. Παπανδρέου συζήτησε τρόπους για γίνει καλύτερη η συνεργασία μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΕΣΚ. Ο κ. Ρασμούσεν χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως το καταλληλότερο πρόσωπο για να φέρει πιο κοντά τους δυο οργανισμούς, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν πλέον θέματα που απασχολούν τη Διεθνή που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρώπη. Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να αναδειχθούν οι σοσιαλιστικές αξίες μέσα από τη συνεργασία των δυο οργανισμών.

Με τον Τόνι Μπλέρ η συζήτηση αφορούσε περισσότερο στο ρόλο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και στη συνεργασία των κομμάτων.

Στη συνάντηση με τον Ρομάνο Πρόντι και τον Μάσιμο ντ'Αλέμα τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν αφενός τη Σοσιαλιστική Διεθνή αλλά και στις εκλογές στην Ιταλία, με τον κ. Παπανδρέου να ευχεται καλή επιτυχία στον κ. Πρόντι. Επίσης αναφέρθηκαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων.

Με τον Ματίας Πλάτσεκ, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε για πρώτη φορά μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε εγκάρδια και από τις δυο πλευρές, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων γενικότερα για το ρόλο των σοσιαλιστών σήμερα και αντηλλάγησαν σκέψεις για τις προτεραιότητες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο κ. Πλάτσεκ συμμερίστηκε την άποψη του κ. Παπανδρέου για τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Το απόγευμα αναμένεται συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Τζίρι Πάρουμπεκ, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια του κ. Παπανδρέου ενόψει των εκλογών που θα γίνουν τον Ιούνιο στην Τσεχία, βοήθεια την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε.

Στη Σύνοδο του ΕΣΚ συζητούνται θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, ενέργειας και Μέσης Ανατολής.

Αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει στις 3μμ συνάντηση με τους Γραμματείς των Οργανώσεων της ΠΑΣΠ απ’ όλη τη χώρα (Ξενοδοχείο Τιτάνια)

Την Κυριακή 12 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ., ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ και Νεαπόλεως, Αγ. Παρασκευή), σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Τομέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, με θέμα: «Το καταναλωτικό Κίνημα στην Ελλάδα. Σύγχρονες προκλήσεις και προτεραιότητες δράσης».