Πολιτική
Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2006 16:15

Δεύτερη μέρα κατάθεσης Κορωνιά στην Επιτροπή Διαφάνειας

Στον κατάλογο με τα παρακολουθούμενα τηλέφωνα υπήρχε ένας αριθμός που είχε δοθεί στον κ. Κώστα Καραμανλή από τη Βουλή και ένας αριθμός της εταιρείας ΑΤΕΚΕ που ανήκει στην οικογένεια του πρωθυπουργού. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, κατά τη δεύτερη μέρα ακρόασής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Προηγήθηκαν πολλαπλές ερωτήσεις του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Χρ. Ζώη, του πρώην προέδρου της ΝΔ Μ. Έβερτ, αλλά και του τέως προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη για το πώς ταυτοποιήθηκε το όνομα Καραμανλή με τους παρακολουθούμενους αριθμούς. Ο κ. Κορωνιάς είπε ότι η Ericsson έδωσε στην εταιρεία του μία λίστα με παρακολουθούμενους αριθμούς και ότι η Vodafone τους ταυτοποίησε μέσω του πελατολογίου της.

Ακολούθως, είπε ότι έδωσε τον κατάλογο αυτό στην κυβέρνηση, στη Δικαιοσύνη και ότι στον κατάλογο αυτό υπήρχε συνδρομή στο όνομα Κ. Καραμανλής. Ερωτηθείς τί εννοούσε, όταν είχε μιλήσει για επεξεργασία του καταλόγου από την κυβέρνηση, διευκρίνισε ότι ορισμένοι αριθμοί αντιστοιχούσαν σε υπηρεσίες και ότι η κυβέρνηση γνωστοποίησε σε ποιά πρόσωπα είχαν διατεθεί οι αριθμοί αυτοί.

Σε ερώτηση του κ. Ζώη για τον επιπλέον παρακολουθούμενο αριθμό που - κατά την ΑΔΑΕ - ανήκει στη Vodafone, ο κ. Κορωνιάς είπε ότι δεν χρησιμοποιείται για τηλεφωνήματα, αλλά για δοκιμές και ότι θα είναι έτοιμος να απαντήσει σαφέστερα μετά από τεχνική έκθεση που θα ζητήσει από τους συνεργάτες του.

Όταν ο κ. Ζώης είπε ότι δεν έχει πειστεί για το πώς μπορεί η Ericsson να πούλησε αναβαθμισμένο λογισμικό στη Vodafone και να μην την ενημέρωσε για το ενσωματωμένο λογισμικό «νομίμων συνακροάσεων» ή ότι η Βόνταφον δεν το αντιλήφθηκε από άλλες πηγές, ο κ. Κορωνιάς είπε ότι η συντεταγμένη ηγεσία της Vodafone Hellas, δηλαδή ο ίδιος και ο τεχνικός διευθυντής της, δεν το γνώριζε.

Ο κ. Κορωνιάς υποσχέθηκε επίσης στον κ. Ζώη ότι θα αναζητήσει στο αρχείο της εταιρείας τις γνωματεύσεις της νομικής υπηρεσίας ότι λειτούργησε με βάση το σύνταγμα και τους νόμους στην υπόθεση των υποκλοπών.

Στην ερώτηση για το πού βρισκόταν όταν εκλήθη από τον κ. Αγγέλου να συναντηθεί με τον κ. Βουλγαράκη, ο κ. Κορωνιάς απάντησε ότι ήταν με τα παιδιά του σε διεθνή ποδοσφαιρική συνάντηση στο γήπεδο Καραϊσκάκη, και ότι, όταν τον κάλεσαν, έφυγε αμέσως για το Μαξίμου. «Εγώ δεν θα μπορούσα να βρω ησυχία πουθενά» εάν είχα τέτοια υπόθεση στα χέρια μου, σχολίασε ο κ. Ζώης. Σε άλλη ερώτηση του κ. Ζώη, ο κ. Κορωνιάς επιφυλάχθηκε να απαντήσει εάν έγινε διεξοδικός έλεγχος από την Ericsson και στα δύο κέντρα όπου είχε βρεθεί το παρείσακτο λογισμικό.

Για το εάν υπάρχουν και άλλες λίστες με ονόματα παρακολουθούμενων ο κ. Κορωνιάς είπε ότι προσωπικά δεν έχει αποκρύψει κανένα στοιχείο. Λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι εάν μέσα από τη διερεύνηση των στοιχείων του λογισμικού των κέντρων προκύπτουν και άλλοι αριθμοί, αυτό πρέπει να μας το πει η Ericsson. Όσο για το εάν η μητρική Ericsson είχε τη δυνατότητα να «δει» από μακριά τις υποκλοπές, ο κ. Κορωνιάς είπε ότι δεν μπορεί να το ξέρει ο ίδιος.

Κληθείς από το βουλευτή Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου να σχολιάσει την εκτίμηση της ΑΔΑΕ ότι μπορούσε να διατηρήσει σε ισχύ το παρείσακτο λογισμικό, χωρίς να κινδυνεύσει η εθνική ασφάλεια, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, ο κ. Κορωνιάς υποστήριξε ότι η ΑΔΑΕ, ακόμα και σήμερα, δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Δεν ήταν δυνατό να διατηρηθεί σε ισχύ ένα παράνομο λογισμικό, ειδικά όταν έχουν σημειωθεί επιθέσεις στην Ισπανία και Βρετανία με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, πρόσθεσε ο κ. Κορωνιάς.

Σε ερώτηση του κ. Έβερτ για το μετοχολόγιο της Vodafone Ελλάς, ο κ. Κορωνιάς είπε ότι ανήκει κατά 99,8% στην Vodafone Group και ότι το υπόλοιπο 0,2% ανήκει σε έλληνες επενδυτές, από την περίοδο που ήταν εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς και σε ανθρώπους που δεν δέχθηκαν να πουλήσουν τότε τις μετοχές τους.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος έκανε λόγο για ενδεχόμενο δόλο εκ μέρους του κ. Κορωνιά, ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Βόνταφον με τίνος εντολή πήγε στο σπίτι του εκλιπόντος Κώστα Τσαλικίδη ο υπεύθυνος Ασφαλείας Εγκαταστάσεων της εταιρείας κ. Μακρυαλέας. Ο κ. Κορωνιάς είπε ότι θα απαντήσει γραπτώς, καθώς δεν ξέρει, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό έγινε με βάση εταιρικές διαδικασίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας πρότεινε την παρουσία και εκπροσώπου της μητρικής Ericsson την ημέρα ακρόασης του διευθύνοντος συμβούλου της Ericsson Ελλάς.

Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να κληθούν και υψηλόβαθμοι τεχνικοί της Vodafone και της Ericsson, για τα ζητήματα του λογισμικού, ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Έβερτ ζήτησε την κλήση του υπεύθυνου ασφαλείας δεδομένων της Βόνταφον κ. Πανάγου. Επίσης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, έθεσε θέμα επανακρόασης των κ. Βουλγαράκη και Παπαληγούρα για να διασταυρωθεί - όπως είπε - πότε έγινε η πρώτη επαφή του κ. Κορωνιά με την κυβέρνηση.

Τέλος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Απόστολος Σταύρου και ο κ. Ζώης σημείωσαν ότι δεν υπήρχε καμία επί της ουσίας εμπλοκή του κ. Αγγέλου στην υπόθεση. Σχετικώς με το θέμα, ο κ. Κορωνιάς είπε ότι πέραν αυτής της επικοινωνίας, ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ με τον κ. Αγγέλου. ¶λλα στελέχη της εταιρείας έχουν επικοινωνήσει με το γραφείο του πρωθυπουργού για άλλα θέματα, που απασχολούσαν τη Βόνταφον, όπως το νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες, συμπλήρωσε ο κ. Κορωνιάς.-

Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αναστάσιος Καραμάριος, δήλωσε ότι θα καλέσει το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, μετά από αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων