Απόψεις
Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 12:00

Σουβλάκια με τα κρεμμυδάκια

Τα ακριβά τρόφιμα δημιουργούν πολιτική αναταραχή. Η απότομη εκτίναξη των τιμών του σιταριού και των αλεύρων οδήγησε στην Αραβική Άνοιξη. Στη Μανίλα το 2008 η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Κακαπαγκάλ Αρόγιο έστειλε στρατιώτες με Μ-16 να επιτηρούν την πώληση επιδοτούμενων σιτηρών, απειλώντας με ισόβια τους «μαυραγορίτες». Στην Αργεντινή οι «διαδηλώσεις της κατσαρόλας» έχουν καθιερωθεί, ενώ στη ΝΑ Ασία ανατίμηση στο ρύζι σημαίνει φασαρία. Ταραχές για το ψωμί και το κόστος των τροφίμων έχουν γίνει στο Καμερούν, στη Μαυριτανία, στη Μοζαμβίκη, στη Σενεγάλη, στο Περού και στην Ινδονησία, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Τα ακριβά τρόφιμα δημιουργούν πολιτική αναταραχή. Η απότομη εκτίναξη των τιμών του σιταριού και των αλεύρων οδήγησε στην Αραβική Άνοιξη. Στη Μανίλα το 2008 η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Κακαπαγκάλ Αρόγιο έστειλε στρατιώτες με Μ-16 να επιτηρούν την πώληση επιδοτούμενων σιτηρών, απειλώντας με ισόβια τους «μαυραγορίτες». Στην Αργεντινή οι «διαδηλώσεις της κατσαρόλας» έχουν καθιερωθεί, ενώ στη ΝΑ Ασία ανατίμηση στο ρύζι σημαίνει φασαρία. Ταραχές για το ψωμί και το κόστος των τροφίμων έχουν γίνει στο Καμερούν, στη Μαυριτανία, στη Μοζαμβίκη, στη Σενεγάλη, στο Περού και στην Ινδονησία.

Η Ινδία ταρακουνήθηκε το 2013 από την κρίση των κρεμμυδιών. Βασικό πολιτικό θέμα, μιας και αποτελούν βασικό διατροφικό αγαθό στην ινδική κουλτούρα. Κι όλα αυτά εξαιτίας του τετραπλασιασμού της τιμής των κρεμμυδιών, με θύματα εκατομμύρια φτωχούς. Η κατάσταση, μάλιστα, είχε εκτροχιαστεί με ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ εμπόρων και κρεμμυδο-κλεφτών.

Στην Τουρκία, μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο σοβαρή, καθώς η τιμή των κρεμμυδιών εκτοξεύθηκε στα ύψη, φτάνοντας μέχρι και τις 10 λίρες (1,5 ευρώ) το κιλό. Σχεδόν το τριπλάσιο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να ισχυρίζεται ότι θα κάνει τον πληθωρισμό και τους κερδοσκόπους με τα κρεμμυδάκια, μα άλλες αιτίες θα ‘πρεπε να κρεμαστούν στα μανταλάκια. Στην Ελλάδα, τυλίχθηκαν με μια περίεργη ιστορία τα σουβλάκια και πήραν φωτιά τα μηχανάκια. Κάποιοι είχαν λογικές απορίες -γύρω γύρω ελεύθερη αγορά και στη μέση διατίμηση ή εναρμονισμένες πρακτικές;-, άλλοι τρόλαραν ακόμη και με πορείες -δεν θα περάσει χωρίς παίδεμα η ανατίμηση στο εθνικό έδεσμα-, λίγοι προβληματίστηκαν για το ποιος το λέει και πώς μέρος της παραδοσιακής δημοσιογραφίας, χωρίς τα στοιχειώδη, το περνάει και «κλαίει».

Πέρα απ’ αυτά, οι ανατιμήσεις στο κρέας δεν είναι χωρατά. Είτε λόγω της γρίπης των χοίρων, που έκανε και στις αρχές του έτους την επανεμφάνισή της, είτε λόγω της ασιατικής άνθησης. Η κινεζική και η ινδική μεσαία τάξη θα ζητούν όλο και περισσότερο κρέας, αλλά τα οικοσυστήματα δεν είν’ αέρας.