Τεχνολογία-Επιστήμη
Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 15:15
Ο δορυφόρος του Κρόνου είναι ένας κόσμος γεμάτος ενδιαφέροντα μυστικά που θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις τον πλανήτη μας.
Ο δορυφόρος του Κρόνου είναι ένας κόσμος γεμάτος ενδιαφέροντα μυστικά που θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις τον πλανήτη μας.
Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Τιτάνα, τον δορυφόρο του Κρόνου, ο οποίος μπορεί να είναι μακριά από τη Γη με όρους αστρονομικής απόστασης, αλλά δείχνει να είναι κοντά με τον πλανήτη μας σε κάποια από τα επιμέρους χαρακτηριστικά του. Η διαστημοσυσκευή Cassini της NASA, η οποία μελέτησε διεξοδικά τον Κρόνο και τους δορυφόρους του, προσέφερε στην επιστημονική κοινότητα έναν πλούτο δεδομένων που εξακολουθεί η επιστημονική κοινότητα να μελετά, προκειμένου να κατανοήσει περισσότερο τον Τιτάνα.
Ο στόχος των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν πώς λειτουργεί ο υδρολογικός κύκλος του μεθανίου στον Τιτάνα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μας ενημερώνει η επιθεώρηση New Atlas, η Γη με τον Τιτάνα, μοιράζονται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Πέρα από το γεγονός ότι η πίεση της ατμόσφαιρας στον Τιτάνα είναι 1,45 φορές εκείνη της Γης, ενώ τόσο η Γη όσο και ο Τιτάνας είναι τα μόνα ουράνια σώματα στο Ηλιακό μας Σύστημα που έχουν υγρά στην επιφάνειά τους σε σταθερή μορφή, όπως είναι οι λίμνες, οι θάλασσες και τα ποτάμια.
Ο υδρολογικός κύκλος του Τιτάνα είναι όμοιος με εκείνον της Γης, με εξάτμιση, σχηματισμό νεφών, βροχή και την τροφοδότηση των ποταμών με το αντίστοιχο υγρό. Στην περίπτωση της Γης όλα αυτά γίνονται με το νερό, ενώ στην περίπτωση του Τιτάνα, όλα αυτά γίνονται με το μεθάνιο.
Τα στοιχεία που μας έχει δώσει το Cassini δείχνουν ότι το μεθάνιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου, παρόλο που έχει εντοπιστεί και αρκετή ποσότητα αιθανίου σε αρκετές λίμνες, κυρίως στο Βόρειο Ημισφαίριο του Τιτάνα. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι κάθε φορά που γίνεται μία ανακάλυψη στον Τιτάνα, νέα μυστήρια δημιουργούνται και ακόμα ερωτήματα δημιουργούνται για τους αστρονόμους.