Πολιτική
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 21:12

Υπόθεση Siemens: Η εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορούμενους

Την  ενοχή 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ, αλλά και την αθώωση του πρώην προέδρου του Οργανισμού, Νίκου Μανεσή, για τον οποίο ανέφερε ότι ήταν ο μοναδικός που προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση συμφερόντων του ΟΤΕ και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τις ρήτρες, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην υπόθεση της Siemens.

Την  ενοχή 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ, αλλά και την αθώωση του πρώην προέδρου του Οργανισμού, Νίκου Μανεσή, για τον οποίο ανέφερε ότι ήταν ο μοναδικός που προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση συμφερόντων του ΟΤΕ και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τις ρήτρες, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην υπόθεση της Siemens.

Ενοχή πρότεινε επίσης για τους τρεις υπεύθυνους της γερμανικής και ελληνικής εταιρείας, καθώς και την αθώωση άλλων τριών στελεχών της.

Σχετικά με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο και τους συγκατηγορουμένους του για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων, η εισαγγελέας ζήτησε την αθώωσή τους για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία αγνώστων υπαλλήλων, που τους έχει αποδοθεί. Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι ο κ. Τσουκάτος είπε ψέματα ότι δεν είχε επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο πριν από το 1998, αλλά και ότι είπε ψέματα πως τα χρήματα αποτελούσαν «χορηγία» την οποία παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα χρήματα που έφτασαν στα χέρια του κ. Τσουκάτου μέσω εμβασμάτων από παρένθετα πρόσωπα, τμηματικά στο γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ, δεν κατέληξαν ποτέ στα ταμεία του κόμματος. Όπως είπε, «από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα το διέψευσε από την αρχή. Οι ταμίες σε όλες τις καταθέσεις τους κατά τη προδικασία δεν επιβεβαίωσαν τον Τσουκάτο. Όσα όψιμα ισχυρίστηκαν εδώ, δεν είναι πιστευτά και γι' αυτό διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία οι καταθέσεις τους να ελεγχθούν για ψευδορκία. Από τα ημερολόγια του Χριστοφοράκου προέκυψε πως ο Τσουκάτος έλεγε ψέματα σε όλη την προδικασία και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι τον είδε για πρώτη φορά το 1998. Στην πραγματικότητα το 1997 είχε τουλάχιστον έντεκα επαφές μαζί του. Είχαν πολλές επαφές και το 1998 και το 1999. Ο Χριστοφοράκος είχε τηλεφωνικές επαφές και συναντήσεις με τον Τσουκάτο πριν και μετά την υπογραφή και κατά την υλοποίηση της σύμβασης 8002. Τα χρήματα δεν δόθηκαν για χορηγία» ανέφερε η εισαγγελέας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο κ. Τσουκάτος επέλεξε να πει περί χορηγίας «ώστε να καλύψει με σχετικά ανώδυνο τρόπο τον δικό του χρηματισμό, καθώς και άλλων προσώπων. Το είπε γιατί η χορηγία στο κόμμα ήταν πλημμέλημα που ήδη είχε παραγραφεί».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν έγινε δυνατό να εξακριβωθεί πού κατέληξε η δήθεν χορηγία, αν δόθηκε σε άλλα πρόσωπα ή εάν ήταν για τον ίδιο. Σίγουρα δεν διατέθηκε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ. Ο Χριστοφοράκος δεν είχε κανέναν λόγο να δωροδοκήσει υπαλλήλους του ΟΤΕ μέσω του Τσουκάτου. Είχε με τον Μαυρίδη δικό τους δίκτυο, δικό τους μηχανισμό για να χρηματίζουν στελέχη του οργανισμού».

Ένοχοι για άμεση συνέργεια σε δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ζήτησε να κηρυχθούν οι τραπεζίτες  Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φανής Λυγινός.

«Εισέπραξαν bonus λόγω βελτίωσης των χαρτοφυλακίων τους» ανέφερε η εισαγγελέας, που πρότεινε την ενοχή και της συζύγου του Χρηστου Καραβέλα, ζητώντας να καταδικαστεί για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα, ενώ ζήτησε τη μεταβολή της κατηγορίας επι το χείρον.

«Αποδείχθηκε το ότι γνώριζε, από το ότι ήταν συνιδρύτρια και συνδιαχειρίστρια της off shore εταιρείας η οποία βάσει εγγράφων αποδείχθηκε ότι δέχθηκε εμβάσματα από τη Siemens. Η ίδια υπέγραψε για τη μεταφορά ποσών από την εταιρεία. Δεν δικαιολογούνται οι αγορές και ο τρόπος ζωής της από τα εισοδήματα του Καραβέλα. Προχώρησε δε σε μεταφορά ποσού 11 εκατ. ευρώ από ελβετική τράπεζα σε ελληνική και μετέπειτα σε off shore και μάλιστα μόλις δυο ημέρες πριν την εντολή δέσμευσης των εισαγγελικών αρχών που χειρίζονταν την υπόθεση. Είχε τη σχετική πληροφορία από την κουμπαρα της ή από άλλη υπάλληλο της τράπεζας. Έπειτα άλλαξε το όνομά της και ίδρυσε με τον Καραβέλα off shore, έμβασαν το ποσό στην Κύπρο κι έπειτα πήγαν σε Ουρουγουάη και Παναμά και αγόρασαν διαμερίσμα εκεί» τόνισε η εισαγγελέας.

Στην αγόρευσή της, ανέφερε επίσης ότι η ζημία του ΟΤΕ από τη σύμβαση 8002 ήταν κατά πολύ περισσότερη από τα 69 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν σε μίζες, λόγω της πλημμελούς άσκησης καθηκόντων των στελεχών του με τη siemens, τόσο κατά την κατάθεση, όσο και κατά την εκτέλεση της σύμβασης.

Η εισαγγελέας επισήμανε ότι το αρχικό κόστος για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ, από 158 δισ. δραχμές εκτινάχθηκε στα 236 δισ. δραχμές, εξαιτίας ενεργειών των στελεχών του, που λειτούργησαν επωφελία της Siemens.

Όπως ανέφερε, τα στελέχη του ΟΤΕ δεν διαπραγματεύτηκαν τις τιμές του υλικού που αγόρασαν, το οποίο, όταν υπογράφηκε η επίδικη σύμβαση το 1997, θεωρούνταν πλέον «ώριμο τεχνολογικά» κι επομένως έπρεπε να έχει μειωμένο κόστος. Αντ’ αυτού, οι αρμόδιοι του ΟΤΕ συμφώνησαν η τιμή των υλικών να είναι σε συνάρτηση με προηγούμενες συμβάσεις του οργανισμού από το 1992, όταν οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες στην αγορά.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε, τέλος, και στις αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο Χριστοφοράκος με ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ, με τον κ. Τσουκάτο και τον κ. Μαντέλη, ακριβώς πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Συνολικά, μετά από δύο μέρες αγόρευσης, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή 32 κατηγορουμένων. Ανάμεσά τους είναι 15 πρώην στελέχη της ελληνικής και της γερμανικής Siemens και 11 πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

naftemporiki.gr