Πολιτική
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 17:17

Το 70% των ασθενειών θα έχει σχέση με την ποιότητα των τροφίμων

Στα επόμενα 50 χρόνια το 70% των ασθενειών θα έχουν σχέση με την ποιότητα των τροφίμων, όπως προκύπτει από τα επιστημονικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε ημερίδα με τίτλο «ο ρόλος της Χημείας στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων» που διοργάνωσαν το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και η Ενωση Ελλήνων Χημικών, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της Χημείας, όπως έχει οριστεί η 11η Μαρτίου.

Ενώ οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε καθημερινά τροφές πλούσιες σε ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, εντούτοις και εκεί έχουν ανακύψει προβλήματα με υδράργυρο και διοξίνες. Για ορισμένα είδη ψαριών όπως ο τόνος, ο ξιφίας υπήρξαν υποψίες για πιθανά επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις εγκύους καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο των εμβρύων. Μάλιστα, στην Ιρλανδία οι επιστήμονες συνέστησαν στις γυναίκες που κυοφορούν να μην καταναλώνουν περισσότερες από δύο κονσέρβες τόνου την εβδομάδα.

Μια ακόμη ουσία που θεωρείται ύποπτη για καρκινογόνο δράση βρίσκεται σε τρόφιμα ιδιαίτερα δημοφιλή όπως οι τηγανιτές πατάτες. Πρόκειται για το ακρυταμίδιο, που εντοπίζεται σε προϊόντα με αμυλούχες ουσίες, που παρασκευάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ