Πολιτική
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 18:43

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση νόμου για τη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας

Πρόταση νόμου για τη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας, που θα συζητηθεί αύριο στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, παρέδωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η υπεύθυνη Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μαρία Δαμανάκη.

Την πρόταση Νόμου επεξεργάσθηκε υπό την ευθύνη της κ. Δαμανάκη και την συμμετοχή του αρμόδιου συντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ανδρέα Λοβέρδου, ομάδα ειδικών επιστημόνων.

Όπως επισημαίνεται, στόχος της πρότασης νόμου είναι να θεσμοθετήσει άμεσα και ρεαλιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτών, που επιβάλλονται από το ισχύον Σύνταγμα και τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως έχουν ερμηνευθεί και με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η πρόταση νόμου δεν περιλαμβάνει τα μεγάλα θέματα της διαχείρισης των οικονομικών της Εκκλησίας, ούτε τα θέματα της διαφάνειας, της κοινωνικής λογοδοσίας της Εκκλησίας και γενικότερα της οικοδόμησης μιας νέας σχέσης Πολιτείας - Εκκλησίας. Για τα θέματα αυτά, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες δημόσιας διαβούλευσης, εν όψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Μεταξύ άλλων θα επιδιωχθούν συναντήσεις του προέδρου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, τους Προκαθημένους των Εκκλησιών Κρήτης και Δωδεκανήσου, τους Προκαθήμενους άλλων δογμάτων και άλλους ιεράρχες. Επίσης θα επιδιωχθούν συναντήσεις με εκπροσώπους θεολογικών σχολών, της εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βόλου, με εκπροσώπους της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη καθώς και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.