Πολιτική
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 22:36

Δημ. Παπαγγελόπουλος: «Κατασκεύασμα παραπληροφόρησης και συκοφάντησης» οι καταγγελίες κατά Ξεπαπαδέα

«Κατασκεύασμα παραπληροφόρησης και συκοφάντησης» χαρακτήρισε ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης  Παπαγγελόπουλος, τα όσα κατήγγειλαν οι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης (ΝΔ) και Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) περί «ύποπτων» σχέσεων της γενικής γραμματέως Διαφθοράς, Αναστασίας Ξεπαπαδέα, με το γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου.

«Κατασκεύασμα παραπληροφόρησης και συκοφάντησης» χαρακτήρισε ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, τα όσα κατήγγειλαν οι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης (ΝΔ) και Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) περί «ύποπτων» σχέσεων της γενικής γραμματέως Διαφθοράς, Αναστασίας Ξεπαπαδέα, με το γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου.

Εξάλλου, ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε «πέτσινο σκάνδαλο» την υπόθεση Πετσίτη στην οποία αναφέρθηκαν οι βουλευτές, και τους κάλεσε «επειδή ο ίδιος ως εισαγγελέας 35 χρόνια δεν μπορεί να βρει ποιο αδίκημα διέπραξε» να το υποδείξουν εκείνοι.

Ενώ ο Χ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη περίπτωση διαφθοράς» και υπονόησε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος υποβάθμισε την κ. Ξεπαπαδέα σε ειδική σύμβουλο ώστε να μην έχει κώλυμα και να αναλάβει υπόθεση εταιρείας του κ. Αρτεμίου και ο κ. Παπαθεοδώρου ισχυρίστηκε ότι η κ. Ξεπαπαδέα βρέθηκε «στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη εποχή», ο κ. Παπαγγελόπουλος προσέδωσε «ελάχιστη έως ανύπαρκτη σημασία» στο θέμα. Είπε μάλιστα πως η έκφραση «Ώδινεν όρος κι έτεκεν μυν» απεικονίζει τον υπέρμετρο θόρυβο σε αντιδιαστολή με την ελάχιστη έως ανύπαρκτη σημασία του θέματος.

Όπως είπε ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης, με βάση έγγραφα και δημοσιεύματα και δηλώσεις στον Τύπο, προκύπτει ότι η κ. Ξεπαπαδέα δεν είχε καμία δραστηριότητα ως δικηγόρος όσο ήταν διευθύντρια στο γραφείο του και γενική γραμματέας Διαφθοράς, παρά μόνο ως ειδική συνεργάτης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οπότε δεν είχε κώλυμα. Επίσης, εξήγησε ότι πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, κι όχι off shore «όπως ψευδώς και τεχνηέντως ισχυρίζονται», ενώ νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας είναι Κύπριος πολίτης κι όχι ο Αρτεμίου, ούτε ο κ. Λαυρεντιάδης.

«Απλώς ο κ. Αρτεμίου είναι δικηγόρος στην Κύπρο της εταιρείας αυτής και ο κ. Λαυρεντιάδης συνδέεται με άλλη εταιρεία (ΑΛΑΠΙΣ) η οποία ήταν μητρική μιας άλλης ανώνυμης εταιρείας της 'Φαρμακαγοράς' και κατά της οποίας είχε απαίτηση η κυπριακή εταιρεία. Για την απαίτησή της μάλιστα αυτή, η κυπριακή εταιρεία είχε εκτελεστεί δικαστική απόφαση από το επαρχιακό δικαστήριο της Λευκωσίας σε βάρος της 'Φαρμακαγοράς' και όχι κατά του ελληνικού δημοσίου. Ανατέθηκε στην κ. Ξεπαπαδέα από την κυπριακή εταιρεία, εντολή να εκτελέσει την απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου στην Ελλάδα για να εισπράξει το επιδικασθέν ποσό από την 'Φαρμακαγορά'. Επειδή στο μεταξύ η 'Φαρμακαγορά' ήταν σε αδυναμία να καταβάλλει το χρέος της (διότι είχε πτωχεύσει η ΑΛΑΠΙΣ) η τελευταία (κυπριακή δηλαδή εταιρεία) προέβη σε κατάσχεση εις χείρας του ελληνικού Δημοσίου ως τρίτου, το οποίο ήταν οφειλέτης της 'Φαρμακαγοράς'» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Επομένως η κ. Ξεπαπαδέα δεν στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου αλλά στράφηκε κατά της ανώνυμης εταιρείας 'Φαρμακαγορά', δεν στράφηκε κατά των συμφερόντων του Δημοσίου και υπέρ συμφερόντων Λαυρεντιάδη, αλλά κατά συμφερόντων Λαυρεντιάδη (αφού η ΑΛΑΠΙΣ ήταν συμφερόντων Λαυρεντιάδη και η 'Φαρμακαγορά' ήταν θυγατρική εταιρεία της), προσέθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Ακόμη «για να κατανοήσουμε το μέγεθος της ανακρίβειας», ανέφερε ότι η κ. Ξεπαπαδέα παραιτήθηκε πολύ πριν αναλάβει την υπόθεση του Αρτεμίου, ενώ τόνισε ότι δεν διέπραξε κανένα ποινικό ή ηθικό παράπτωμα. 

Προηγουμένως ο Χάρης Θεοχάρης είχε μιλήσει για «κατάχρηση του αξιώματος» εκ μέρους της κ. Ξεπαπαδέα και «καραμπινάτη σύγκρουση συμφερόντων» και ανέφερε ότι το 2015 διορίστηκε διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπαγγελόπουλου, τον Δεκέμβριο υποβιβάστηκε σε ειδική συνεργάτης, κατόπιν έγινε γραμματέας της Επιτροπής που αποφασίζει ποιες υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα ελεγχθούν και ποιές θα παραγραφούν, τον Μάρτιο του 2018 εκπροσωπεί την εταιρεία του κ. Αρτεμίου «ένα όχι τυχαίο πρόσωπο για την κυβέρνηση» και γίνεται ειδική γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

«Η πολιτική ιδιότητά της και οι θέσεις που κατείχε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, διαπλέκονταν απολύτως με την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς της, ιδιαίτερα σε υποθέσεις στις οποίες θα όφειλε να ελέγξει για διαφθορά πρόσωπα όπως ο εντολέας της, κ. Αρτεμίου και ο κ. Μ. Πετσίτης. Μέχρι σήμερα δε, η κυβέρνηση δείχνει μία ένοχη σιωπή για το θέμα, όταν ο κ. Μ. Πετσίτης, έμμισθος συνεργάτης του κ. Λαυρεντιάδη - φερόμενος ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ - φίλος του κ. Παππά, εμφανίζεται σε έγγραφα να είναι φορολογικός εκπρόσωπος των Κύπριων δικηγόρων Λ. Πιερή και Α. Αρτεμίου, του εντολέα της κας Ξεπαπαδέα» ανέφερε εξάλλου ο κ. Παπαθεοδώρου.

Ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ακόμη ότι η Αναστασία Ξεπαπαδέα αδικήθηκε γιατί «βρέθηκε σε λάθος θέση», ενώ και για τον Αρ. Αρτεμίου παρατήρησε ότι «δαιμονοποιήθηκε». Κατηγόρησε δε τους ερωτώντες βουλευτές ότι «πετάνε την μπάλα στην εξέδρα» επειδή «δεν τους βγήκε η ερώτηση», όπως με τις αναφορές στην οικογενειακή επιχείρηση της Αν. Ξεπαπαδέα, από την οποία - όπως είπε - έχει παραιτηθεί έγκαιρα. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι «δεν βλέπω ποινικό αδίκημα» και σημείωσε ότι τα όποια υπονοούμενα αφήνονται είναι μόνο για δημιουργία εντυπώσεων.

«Μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση και τα αναπόδεικτα που πλανώνται και τα συνδέουν με την κ. Ξεπαπαδέα, θέλω να ρωτήσω. Αλήθεια ποιο αδίκημα μπορούμε να αποδώσουμε στον κ. Πετσίτη; Ψάχνω να βρω το αδίκημα και δεν το βρίσκω κι ήμουν 35 χρόνια εισαγγελέας. Φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί πέτσινο το σκάνδαλο. Ας περιμένουμε. Διερευνά η Δικαιοσύνη. Εγώ προς το παρόν, ρωτάω ποιό αδίκημα έχει διαπράξει;».

Πηγή: ΑΜΠΕ