Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, έγκριτοι αρχαιολόγοι, νομικοί, αρχιτέκτονες, ιστορικοί και εκπρόσωποι εθνικών επιτροπών παρουσίασαν τις εξελίξεις και την πορεία για την «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», σε Διεθνή Ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, έγκριτοι αρχαιολόγοι, νομικοί, αρχιτέκτονες, ιστορικοί και εκπρόσωποι εθνικών επιτροπών παρουσίασαν τις εξελίξεις και την πορεία για την «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», στη Διεθνή Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτερά 15 Απριλίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Κανένα μέρος δεν φαίνεται να έχει περισσότερη ενέργεια και να είναι πιο ζωντανό από αυτό το πλάτωμα με τις αρχαίες, νεκρές πέτρες». Την καταγραφή στης Βιρτζίνιας Γουλφ στο ημερολόγιό της, όταν επισκέφθηκε τον Παρθενώνα, το 1906, θύμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, στην ομιλία της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος τους, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος».
Αναφερόμενη στα 37 χρόνια από τότε που για πρώτη φορά η Μελίνα Μερκούρη έθεσε το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και στα 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, η κα Ζορμπά υπογράμμισε ότι «η Μετόπη του Παρθενώνα παραμένει διαμελισμένη και ακρωτηριασμένη. Πρόκειται για το ανοιχτό τραύμα, που προκάλεσε ένας πολιτισμικός βανδαλισμός, εκτεθειμένο στα μάτια της ανθρωπότητας και των 12 έως σήμερα εκατομμυρίων επισκεπτών του Μουσείου που έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αυτό το τραύμα από κοντά, με κάθε λεπτομέρεια».
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού χαρακτήρισε «πολιτισμικό μονόδρομο» την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωσή τους ώστε το μνημείο του Παρθενώνα να αποκτήσει την ακεραιότητά του. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αποτελεί μια διαρκή εκκρεμότητα που έχουμε χρέος να επιλύσουμε με διάλογο. Μια εκκρεμότητα ιστορική, πολιτισμική, επιστημονική, αισθητική, πολιτική και ηθική».
Το μοναδικό οικουμενικό πολιτιστικό μνημείο του Παρθενώνα, εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια, επιβάλλει τον σεβασμό και «κάθε διαχειριστική ιδέα, κάθε ιδιοτελής υπολογισμός, κάθε υποταγή σε λογικές αντιπαραθέσεων οποιουδήποτε επιπέδου, κάθε αναχρονιστική επίκληση μας βρίσκει ξένους» σημείωσε η κα Ζορμπά.
Η υπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι ο Παρθενώνας θα κερδίσει την επανένωσή του» και επισήμανε ότι «χρέος μας παραμένει η νηφάλια, σταθερή, επίμονη διεκδίκηση με κάθε πρόσφορο τρόπο της επιστροφής των Γλυπτών και της επανένωσής τους στον γενέθλιο τόπο, με στόχο την ακεραιότητα του μνημείου».
Τέλος, γι’ αυτή τη σχεδόν 40χρονη προσπάθεια η κα Ζορμπά ευχαρίστησε όσους στηρίζουν, προωθούν και υπερασπίζονται τη διεκδίκηση, όλες τις εθνικές επιτροπές και τις προσωπικότητες, «που διατηρούν ζωντανή την ιδέα, που δεν κουράζονται να επιμένουν».
naftemporiki.gr