Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 00:04

Beresheet 2.0: Δεύτερη απόπειρα αποστολής στη Σελήνη από την ισραηλινή SpaceIL

Μπορεί το ισραηλινό διαστημόπλοιο Beresheet να μην κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή του, να προσεληνωθεί ομαλά στην επιφάνεια του φεγγαριού, ωστόσο η SpaceIL- ο ισραηλινός οργανισμός που πραγματοποίησε την αποστολή- ετοιμάζεται ήδη για τη δεύτερη προσπάθεια.

Μπορεί το ισραηλινό διαστημόπλοιο Beresheet να μην κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή του, να προσεληνωθεί ομαλά στην επιφάνεια του φεγγαριού, ωστόσο η SpaceIL- ο ισραηλινός οργανισμός που πραγματοποίησε την αποστολή- ετοιμάζεται ήδη για τη δεύτερη προσπάθεια.

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, ο πρόεδρος της SpaceIL, Μόρις Καν, είπε ότι οι επικεφαλής θα άρχιζαν την Κυριακή τις διεργασίες για τη διοργάνωση μιας νέας αποστολής.

«Αυτό είναι μέρος του μηνύματός μου στη νεότερη γενιά: Ακόμα και αν δεν επιτύχεις, σηκώνεσαι ξανά και προσπαθείς πάλι» ανέφερε ο Καν σε δήλωσή του.

Εάν η αποστολή Beresheet (Γένεσις) είχε επιτύχει, θα ήταν μια από τις φθηνότερες αποστολές στη Σελήνη που έχουν γίνει ποτέ, με κόστος 200 εκατ. δολάρια, και ταυτόχρονα η πρώτη ιδιωτική αποστολή που φτάνει στη Σελήνη (αν και το εγχείρημα είχε τη στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης).

Το όλο πρόγραμμα είχε αρχίσει ως μια προσπάθεια στο πλαίσιο του Google Lunar Xprize, που ε΄χιε ανακοινωθεί χρόνια πριν αλλά δεν απονεμήθηκε ποτέ επειδή κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ήταν σε θέση να επιτύχει τον στόχο που είχε τεθεί εντός του χρονικού πλαισίου που είχε οριστεί. Παρόλα αυτά, οι δημιουργοί του Beresheet συνέχισαν την προσπάθεια, με βοήθεια από την κρατική Israel Aerospace Industries. Το κόστος μειώθηκε μέσω της χρήσης υπαρχουσών τεχνολογιών εκτόξευσης και το Beresheet εκτοξεύτηκε με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX. Ενάμιση μήνα μετά, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και επιχείρησε προσελήνωση. Ο τελικός ελιγμός θα επιβράδυνε την πορεία του έτσι ώστε να προσεδαφιστεί ομαλά, και το σκάφος έφτασε να τραβήξει μια φωτογραφία 22 χλμ πάνω από την επιφάνεια- ωστόσο, όπως αναφέρει το Ars Technica, εκτιμάται πως το πρώτο τεχνικό πρόβλημα κατά την κάθοδο- η οποία γινόταν αυτόνομα- εκδηλώθηκε στα 14 χλμ, πυροδοτώντας μια αλληλουχία γεγονότων που οδήγησαν σε δυσλειτουργία του βασικού κινητήρα. Εν τέλει ο κινητήρας λειτούργησε ξανά, αλλά το σκάφος ήταν πολύ κοντά πλέον στην επιφάνεια, και κινούνταν με ταχύτητα 500 χλμ/ ώρα.

«Θα φτιάξουμε ένα νέο διαστημόπλοιο, θα το στείλουμε στη Σελήνη, θα ολοκληρώσουμε την αποστολή» είπε ο Καν, ο οποίος παρείχε 40 εκατομμύρια δολάρια για το εγχείρημα. Μέχρι τώρα,ωστόσο δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τη νέα προσπάθεια. Σύμφωνα με το Ars Technica, σε AMA (Ask Me Anything) στο Reddit, ένας από τους μηχανικούς της ομάδας, ο Μπεν Ναθάνιελ, είπε ότι θα είναι ένα μεγάλο project που θα χρειαστεί πολύ σχεδιασμό, συντονισμό και μεγάλη χρηματοδότηση. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσοι παράγοντες που δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το πότε θα εκτοξευτεί. Ελπίζουμε πως θα τα καταφέρουμε να είμαστε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει προσελήνωση».