Τεχνολογία-Επιστήμη
Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 11:30
Είναι γνωστό ότι το Facebook βλέπει την Αφρική σαν ένα ακόμη πεδίο επέκτασης του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο για να το πετύχει αυτό ίσως χρειαστεί να «κυκλώσει» ολόκληρη την ήπειρο.
Είναι γνωστό ότι το Facebook βλέπει την Αφρική σαν ένα ακόμη πεδίο επέκτασης του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο για να το πετύχει αυτό ίσως χρειαστεί να «κυκλώσει» ολόκληρη την ήπειρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Facebook σχεδιάζει την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος δημιουργίας ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς δεδομένων που ουσιαστικά θα κυκλώνει ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Το όνομα του προγράμματος χαρακτηριστικότατο, Simba, από τον πρωταγωνιστή της σειράς ταινιών κινουμένων σχεδίων «The Lion King».
Το δημοσίευμα δεν δίνει πολλές πληροφορίες για το εγχείρημα πέρα από την σύνδεση με τα ήδη υπάρχοντα access points σε χώρες κατά μήκος των ανατολικών, δυτικών και βόρειων ακτών της Αφρικής και με τη συνεργασία τηλεπικοινωνιακών παρόχων όπως η νοτιοαφρικανική MTN Group και η βρετανική Vodafone.
Στόχος βέβαια παραμένει η βελτίωση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο (άρα και στο Facebook) για όλη την αφρικανική ήπειρο. Επιπλέον, η συνεργασία με τις παραπάνω εταιρείες θα μείωνε περαιτέρω το κόστος ανάπτυξης αυτού του νέου δικτύου. Η απάντηση στο δημοσίευμα εκ μέρους του Facebook δεν ήταν άμεση, ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι η εταιρεία πραγματοποιεί τέτοιου είδους σχέδια «σε όλο τον κόσμο». Παρόλα αυτά η WSJ ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία για το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο καλώδιο δεν είναι δεδομένη και θα μπορούσε να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή.
Τέτοιου είδους προγράμματα δεν είναι άγνωστα για το Facebook, με την διαφορά ότι συνήθως επικεντρωνόταν έως τώρα σε διασυνδέσεις μεταξύ των ηπείρων. Αυτή τη φορά ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα αναλάβει την βελτίωση πρόσβασης σε μία μόνο ήπειρο. Από πολλούς αναλυτές το Simba Project θα πρέπει να θεωρείται κομβικής σημασίας για το Facebook καθώς απώτερος στόχος είναι η συνεχής προσθήκη νέων συνδρομητών. Αυτή την στιγμή η υπηρεσία «μετράει» πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια χρήστες με την Αφρική να θεωρείται «παρθένο έδαφος». Αλλά για να γίνει επέκταση προς τα εκεί θα πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργηθούν υποδομές εκ του μηδενός.