Πολιτική
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 10:36

Novartis και μετά τις εκλογές

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis, με την κυβέρνηση να μιλά για αναμφισβήτητες ευθύνες πολιτικών προσώπων που θα αναδειχθούν από την εισαγγελική έρευνα και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για πολιτικό φιάσκο και ευθύνες που θα αναζητηθούν μετεκλογικά.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis, με την κυβέρνηση να μιλά για αναμφισβήτητες ευθύνες πολιτικών προσώπων που θα αναδειχθούν από την εισαγγελική έρευνα και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για πολιτικό φιάσκο στην οποία παραπέμπει η σειρά αρχειοθετήσεων και ευθύνες που θα αναζητηθούν μετεκλογικά.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι εντός της επόμενης εβδομάδας έρχεται απόφαση της εισαγγελίας για να τεθούν στο αρχείο και οι υποθέσεις των Αντ. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα, Δ. Αβραμόπουλου και Μ. Σαλμά, μετά την οριστική απαλλαγή για τους Ευ. Βενιζέλο, Π. Πικραμένο, Γ. Κουτρουμάνη και Ανδ. Λυκουρέτζο, με ερωτηματικό αν για τον Αδ. Γεωργιάδη θα ζητείται άρση ασυλίας ή παράταση της έρευνας.

Αυτό σημαίνει ότι από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήγε σε προανακριτική, οι τέσσερις απαλλάχτηκαν, άλλοι τέσσερις αναμένεται να απαλλαχτούν – με βάση πληροφορίες από δικαστικές και όχι πολιτικές πηγές - και δύο (Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης) παραμένουν στο κάδρο, με τα ερωτήματα για την κοινή γνώμη να πληθαίνουν.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση αναγκάζεται να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά την «ουδέτερη» γραμμή Τσακαλώτου και άλλων στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Νίκος Ξυδάκης) οι οποίοι παίρνουν αποστάσεις από τον καταγγελτικό λόγο του Παύλου Πολάκη αλλά και των non papers του Μαξίμου. «Ούτε ανακριτής, ούτε εισαγγελέας, ούτε δικαστής είμαι και ούτε επιθυμώ να είμαι. Είναι θέμα της δικαιοσύνης και το πιο σημαντικό είναι να θωρακίσουμε το σύστημα της υγείας για να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα» όπως είπε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ 3 ο υπουργός Οικονομικών, προκαλώντας εκνευρισμό στο Μαξίμου.

Το μήνυμα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει μία και ενιαία άποψη για τους χειρισμούς της υπόθεσης Novartis είναι καταλυτικό για το κυβερνών κόμμα και την προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη, παράλληλα με την εισαγγελική έρευνα, ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι κλέφτες και διεφθαρμένοι. Ιδίως όταν προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, δεν αποδυναμώνουν το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι το σκάνδαλο Novartis είναι διεθνές, μεγάλο και υπαρκτό, αλλά είναι επιχειρηματικό και ιατρικό σκάνδαλο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ με την εμμονή του να το «φορτώσει» στους πολιτικούς του αντιπάλους χωρίς επαρκή στοιχεία, οδηγεί στη μη διαλεύκανσή του και στη μη απόδοση των πραγματικών ευθυνών, όπου δει.

«Πόλεμος» Βενιζέλου - ΣΥΡΙΖΑ

Η χθεσινή συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου στον ΣΚΑΪ, προσέθεσε μία νέα πτυχή στην υπόθεση, αυτή που έχει να κάνει με τους χειρισμούς που αφορούν στο μετεκλογικό τοπίο και ειδικά στο σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε αρχικά ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνονται για το «αντίστροφο σκάνδαλο Novartis», δηλαδή – κατά τον ίδιο – για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας και χειραγωγώντας ελάχιστους - όπως χαρακτηριστικά είπε – κρίκους της Δικαιοσύνης, να ρίξει λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους, να παρεμποδίσει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών για το πραγματικό σκάνδαλο Novartis, με τους πολιτικούς χειρισμούς της. Μεταξύ άλλων, μίλησε για αχρείαστη εμπλοκή της Βουλής από τη στιγμή που δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών προσώπων, δεν βρέθηκαν άλλα ευρήματα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έστησε» μία υπόθεση «με μαρτυρίες κουκουλοφόρων, προστατευομένων μαρτύρων, κατά των οποίων δεν μπορείς να κάνεις μήνυση, δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ποινική ασυλία». Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα προανήγγειλε μετά τις εκλογές τη διαλεύκανση του «αντίστροφου σκανδάλου Novartis» με την εξής φράση: «Εάν η υπόθεση με αφορούσε προσωπικά, φαντάζομαι και τον κ. Πικραμένο και τον κ. Σαμαρά και όλους, θα λέγαμε, χαλάλι του, δεν πειράζει, ας γυρίσουμε σελίδα. Δεν αφορά εμάς προσωπικά, αφορά την ανάγκη να προστατέψουμε τους θεσμούς, να ενισχύσουμε την αξιοπιστία και εν πάση περιπτώσει να αποκτήσουμε ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς για το μέλλον και να ξεπεράσουμε τους φραγμούς που έχουν υψωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια προς την κατεύθυνση της συναίνεσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, στη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου εντόπισε ένα άλλο σημείο, αυτό που ο πρώην υπουργός προαναγγέλλει ότι η επόμενη Βουλή, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πλειοψηφία κατά την άποψή του, θα καταργήσει τη διάταξη που πέρασε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση και αναγνωρίζει πράξεις «κατά την άσκηση» των καθηκόντων των υπουργών και πράξεις «επ΄ ευκαιρία της άσκησης» των υπουργών.

«Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis. Με τη φρούδα ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, ομολόγησε, σε πανελλαδική μετάδοση, ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν μετεκλογικά, ώστε να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis. Και τούτο, διότι δεσμεύθηκε ότι δεν θα περάσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση η ερμηνευτική δήλωση για το άρθρο 86 (ευθύνη υπουργών) που ψήφισαν 179 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία και 175 στη δεύτερη, και η οποία αποσαφηνίζει ότι μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και όχι αυτά που τελούνται επ’ ευκαιρία τους έχουν σύντομη παραγραφή και υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής. Ότι, δηλαδή, η μίζα και η δωροδοκία είναι στην άσκηση των καθηκόντων και όχι επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του εκάστοτε υπουργού. Με λίγα λόγια ο κ. Βενιζέλος προεξόφλησε ότι μία επανάληψη της συγκυβέρνησης Ν.Δ.– ΚΙΝΑΛ θα φροντίσει για την παραγραφή τυχόν αδικημάτων, όπως η δωροδοκία, για το σκάνδαλο Novartis, για το οποίο καλείται ως ύποπτος ο κ. Λοβέρδος. Ζήλεψε φαίνεται τον κ. Γεωργιάδη που έλεγε πως τυχόν αδικήματα είναι παραγεγραμμένα. Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια. Ο κ. Βενιζέλος σήμερα αποκαλύφθηκε και αποκάλυψε και ένα από τα διλήμματα των εκλογών» ανέφερε η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε και πρωτοσέλιδο στην Αυγή.

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου ωστόσο, ο οποίος πριν λίγο έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η πολλή θλίψη για την κατάρρευση της σκευωρίας Novartis έχει προκαλέσει σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή και όλο το γνωστό σύστημα. Μεθοδεύουμε, λένε, παραγραφή μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Γιατί να απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής τα θύματα της σκευωρίας τώρα μάλιστα  που η υπόθεση τίθεται και τυπικά στο αρχείο;

Ας μην ανησυχούν λοιπόν. Ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της έσχατης προδοσίας που έχει διαπραχθεί δεν τίθεται. Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση.

Ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος, ας ανακτήσουν επιτέλους κάποια στοιχειώδη λογική και ας αντιληφθούν τις συνέπειες που έχει η προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος στην οποία επένδυσαν πολλές ελπίδες.

Στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κατάφεραν να δώσουν στην απλή πλειοψηφία της επόμενης Βουλής τη δυνατότητα να αναθεωρήσει τις σχετικές διατάξεις και να εκλέξει ΠτΔ μόνη της. Στο δε ζήτημα της σκευωρίας Novartis επιχείρησαν μέσω της αναθεώρησης να νομιμοποιήσουν αναδρομικά την παραβίαση του Συντάγματος και τις παράνομες ενέργειες που έκαναν -σε αντίθεση προς την πάγια νομολογία- προκειμένου να προωθήσουν το άθλιο σχέδιο τους. Το Σύνταγμα όμως ανθίσταται και εκδικείται. Η αντιπολίτευση υπερψήφισε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 καταψήφισε όμως τη θρασεία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί διάταξη που ουσιαστικά να λέει ότι 'οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis καθίστανται αναδρομικά σύμφωνες με το Σύνταγμα'.

Το μόνο που κατάφεραν έτσι είναι να έχει καταγραφεί με τον πιο πανηγυρικό τρόπο η προσπάθεια τους να στήσουν το αντίστροφο σκάνδαλο Novartis, δηλαδή τη σκευωρία σε βάρος όχι δέκα προσώπων αλλά θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών. Αυτά δεν τα είπα για πρώτη φορά χθες στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι. Τα έχω πει πολλές φορές στη Βουλή. Ας πρόσεχαν».