Πολιτική
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2006 17:47

Γιαννάκου: Κατηγορηματικά αντίθετη στην κατάργηση των Θρησκευτικών

Την ανάγκη να διατηρηθούν ήπιοι τόνοι και να μην υπάρχουν αντεγκλήσεις στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, ώστε να αποκλειστεί η πυροδότηση κλίματος φανατισμού, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, και ξεκαθάρισε ότι οι ρόλοι Εκκλησίας κράτους είναι διακριτοί, ενώ απέρριψε τις τρεις σχετικές προτάσεις νόμων που είχαν κατατεθεί από το ΚΚΕ, τον ΣΥΝ καθώς και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές, συνεργαζόμενους με το ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

Η υπουργός Παιδείας έκανε γνωστό ότι εξετάζεται η δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα. «Πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που δεν θα δημιουργεί αντιδράσεις. Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει το αίτημα που υπάρχει από πολλούς μουσουλμάνους ως δίκαιο και σωστό αλλά δεν θέλει να οξύνει τα πράγματα στο θέμα αυτό. Χρειάζεται να γίνει συγκεκριμένη προσέγγιση».

Για το θέμα της δημιουργίας Καθολικής Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη η απόφαση για τη σύσταση Επιτροπής η οποία θα καθορίσει το νομικό καθεστώς.

«Το νομικό καθεστώς, είναι ασαφές σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου αναγνωρίζεται η πρωτοκαθεδρία του Βατικανού. Εμείς είμαστε κατηγορηματικοί ότι πρέπει να υπάγεται στο νομικό καθεστώς της Ελλάδας, η Καθολική Εκκλησία» πρόσθεσε.

Η υπουργός Παιδείας εξέφρασε επίσης την έντονη αντίθεση της στην κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που η διδασκαλία των Θρησκευτικών δεν επηρεάζεται από την Εκκλησία. Σε μια περίοδο όπου υπάρχει τέτοιος μουσουλμανικός φανατισμός προτιμώ τα Θρησκευτικά να είναι μια χαρούμενη ώρα για το παιδί στο σχολείο από το να το εγκαταλειφθεί η διδασκαλία τους στα χέρια φανατικών επιτηδείων και σε χώρους που δεν γνωρίζω».

Τέλος, η υπουργός Παιδείας έκανε γνωστό ότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ θα φέρει νομοσχέδιο σχετικά με την πολεοδομία των ναών ώστε να ελεγχθεί η υπόθεση αυτή.

Το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε κατά των τριών προτάσεων νόμων υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προηγηθεί ένας μακρύς διάλογος καθώς και διαβούλευση με την ελληνική κοινωνία, για τον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ