Πολιτική
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2006 21:28

H εισαγωγική ομιλία Ζήκου στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Σήμερα, ο κ. Bill Zikou, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson Ελλάς, προσήλθε στην προγραμματισμένη ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Το κείμενο της εισαγωγικής του ομιλίας

«Ονομάζομαι Bill Zikou, γεννήθηκα στην Ελλάδα, έφυγα όταν ήμουν 5 χρονών, πέρασα τον περισσότερο χρόνο μου στην Αυστραλία και επέστρεψα εδώ 45 χρόνια αργότερα. Δυστυχώς, τα Ελληνικά μου είναι μάλλον απλά και ως εκ τούτου δεν επαρκούν παρά μόνον για απλές κοινωνικές συζητήσεις. Δεν επαρκούν για πολύπλοκες συζητήσεις, όπου η ακρίβεια και η καθαρότητα της έκφρασης είναι πρωταρχικής σημασίας.

Με την άδεια σας, λοιπόν, θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας στην Αγγλική γλώσσα.

Ευχαριστώ την Επιτροπή σας που δίνει στην Ericsson την ευκαιρία να απαντήσει στις ερωτήσεις σας για το θέμα των υποκλοπών.

Πριν αρχίσω να απαντώ στις ερωτήσεις σας, παρακαλώ να μου επιτρέψετε να κάνω μία εισαγωγή, που θα περιοριστεί αποκλειστικά στην έκθεση των γεγονότων.

1. Η Σουηδική εταιρεία Ericsson είναι η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών για τα 130 τελευταία χρόνια και προμηθεύει δίκτυα τηλεπικοινωνιών και σχετικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 400 παρόχους σε 140 και πλέον χώρες. Η εταιρεία Ericsson Ελλάς ιδρύθηκε πριν από 27 χρόνια.

2. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το παράνομο και παρείσακτο non-Ericsson λογισμικό, που, μεταξύ άλλων παρανόμων πράξεων, έκανε δυνατές τις υποκλοπές. Επιτρέψτε μου να αρχίσω κάνοντας ορισμένες διευκρινίσεις για το παράνομο και παρείσακτο λογισμικό.

3. Το non-Ericsson παρείσακτο λογισμικό ούτε σχεδιάστηκε ούτε κατασκευάστηκε ούτε τοποθετήθηκε στο δίκτυο της Vodafone από την Ericsson.

4. Η Vodafone Ελλάδος παρήγγειλε στην Ericsson το λογισμικό για τις νόμιμες συνακροάσεις, που είναι γνωστό ως LI, στις 31 Οκτωβρίου 2005, η δε Ericsson παρέδωσε το λογισμικό αυτό στην Vodafone Ελλάδος στις 18 Νοεμβρίου 2005. Από 20 Ιανουαρίου 2003, η Ericsson άρχισε να παραδίδει στη Vodafone Ελλάδος τη νέα έκδοση του πακέτου του λογισμικού, που είναι εγκατεστημένο στο δίκτυο της Vodafone. Το νέο αυτό πακέτο λογισμικού περιελάμβανε τα βασικά στοιχεία του λογισμικού για τις νόμιμες συνακροάσεις (LI), τα οποία είναι γνωστά ως ‘RES σε μη-λειτουργική κατάσταση’ (‘RES in non-operative mode’). Κατά την παράδοση του εν λόγω νέου πακέτου λογισμικού στη Vodafone Ελλάδος, η Ericsson την ενημέρωσε, με τη συνήθη διαδικασία με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους το αρμόδιο τμήμα της Ericsson και το αντίστοιχο τμήμα του πελάτη, ότι το νέο πακέτο λογισμικού περιελάμβανε τα βασικά στοιχεία για τη λειτουργία του λογισμικού των νομίμων συνακροάσεων. Προς το σκοπό αυτό, η Ericsson έδωσε στον πελάτη της όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα ενημερωτικά έγγραφα, με ειδική μνεία, ότι το νέο πακέτο λογισμικού περιελάμβανε τα βασικά στοιχεία του λογισμικού για τις νόμιμες συνακροάσεις. Σύμφωνα με τη σταθερά εφαρμοζόμενη εμπορική πρακτική και πολιτική της, η Ericsson ενημερώνει τους πελάτες της για κάθε νέα έκδοση λογισμικού με την προαναφερθείσα συνήθη διαδικασία επικοινωνίας.

5. Για να γίνει κατανοητή η κατά το νόμιμο τρόπο λειτουργία του λογισμικού των νομίμων συνακροάσεων στο δίκτυο, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί, ότι, εκτός από την εγκατάσταση των βασικών στοιχείων του λογισμικού για τις νόμιμες συνακροάσεις (LI), απαιτούνται να γίνουν πλείστες άλλες πρόσθετες ενέργειες, να εγκατασταθεί πρόσθετο υλικό (hardware) και λογισμικό και να τεθούν σε ενέργεια ορισμένες άλλες ρυθμίσεις και συνθηματικές προσβάσεις. Όταν η Vodafone Eλλάδος παρήγγειλε το λογισμικό των νομίμων συνακροάσεων (LI) στις 31 Οκτωβρίου 2005, καμία από τις προαναφερθείσες ενέργειες δεν είχε εκτελεστεί από την Ericsson ούτε και είχε παραδοθεί στη Vodafone το απαιτούμενο πρόσθετο υλικό και λογισμικό, πράγμα το οποίο έγινε στις 18 Νοεμβρίου 2005.

Αυτό που συνέβη στο περιστατικό των υποκλοπών είναι ότι ένα σύνθετο, πολύπλοκο, παρείσακτο non-Ericsson λογισμικό εμφυτεύτηκε στο δίκτυο της Vodafone Ελλάδος. Το εν λόγω non-Ericsson παρείσακτο λογισμικό χρησιμοποίησε τα βασικά στοιχεία του λογισμικού LI (RES σε μη λειτουργική κατάσταση) καθώς επίσης χρησιμοποίησε και άλλα τμήματα γενικής χρήσεως του συστήματος. Tο πολύπλοκο αυτό non-Ericsson παρείσακτο λογισμικό παρέκαμψε την ανάγκη χρησιμοποιήσεως συνθηματικών προσβάσεων, καθώς επίσης παρέκαμψε την ανάγκη χρησιμοποίησης προσθέτου λογισμικού, προσθέτου υλικού και άλλων μεθόδων ασφαλείας. Γι’ αυτό το λόγο λέμε ότι το παρείσακτο αυτό λογισμικό δημιούργησε ένα παράνομο σύστημα υποκλοπών και κατέστησε έτσι δυνατές τις παράνομες συνακροάσεις. Πέραν των ανωτέρω, το παρείσακτο αυτό non-Ericsson λογισμικό είχε τη δυνατότητα να αποκρύπτει το γεγονός της υπάρξεώς του καθώς επίσης απέκρυπτε το γεγονός ότι είχε πραγματοποιήσει τις παράνομες συνακροάσεις. Είχε επίσης την ικανότητα να σβήνει τα ίχνη του και τις καταγραφές ΄που έκανε στα logs καθόν χρόνον εχρησιμοποιείτο.

6. Η Ericsson υπενθυμίζει ότι εκείνη πρώτη ανακάλυψε τη διενέργεια των υποκλοπών και ότι αμέσως ενημέρωσε σχετικά τον πελάτη της, τη Vodafone

7. Η Ericsson δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει και απαρχής προσκάλεσε την Ομάδα Ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής (ΑΔΑΕ) και τη Vodafone να έλθουν στις εγκαταστάσεις της Ericsson για τη διενέργεια κάθε ελέγχου προς διαπίστωση της αλήθειας

8. Για τη διενέργεια αυτών των ελέγχων, η Ericsson έχει θέσει στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής εξειδικευμένο προσωπικό και όλα τα τεχνικά μέσα που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της, σε τρόπο ώστε να καταστούν δυνατές επανειλημμένες εξομοιώσεις (emulations) των συμβάντων, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και στην ανεύρεση της αλήθειας

9. Σκοπός και πρόθεση της Ericsson είναι να παράσχει την αμέριστη συμπαράστασή της στις αρχές του κράτους για την ανεύρεση της αλήθειας και προς το σκοπό αυτό έχει ήδη δώσει και θα εξακολουθήσει να δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις και πληροφορίες σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται από τις αρμόδιες αρχές.

10. Η εταιρεία Ericsson δηλώνει ότι δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στη δημιουργία, εισαγωγή και χρησιμοποίηση του παράνομου λογισμικού στο δίκτυο της Vodafone».