Κόσμος
Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 09:59

Πονοκέφαλος για το Βερολίνο μια επανεκλογή Νετανιάχου

Κάθε άλλο παρά αρμονικές είναι τα τελευταία χρόνια οι γερμανοϊσραηλινές σχέσεις. Το Βερολίνο ελπίζει σε βελτίωση μετά τις σημερινές εκλογές. Αν όμως νικήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι διμερείς σχέσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν.

Δέκα χρόνια βρίσκεται ήδη στην εξουσία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και δεν αποκλείεται να βγει νικητής και από αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Βασικός του αντίπαλος η φιλελεύθερη συμμαχία μεταξύ του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Μπένι Γκαντς και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάιρ Λαπίντ. Για μια ακόμα φορά το Ισράηλ βρίσκεται σε σημείο καμπής και το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει τις γερμανοϊσραηλινές σχέσεις. Οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν ψυχραθεί τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τη συνεχιζόμενη εποικιστική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης στην Δυτική Όχθη.

Την παραμονή των εκλογών ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Λικούντ, ο Νετανιάχου, επιβεβαίωσε στην ισραηλινή τηλεόραση τα προκλητικά του σχέδια που περιλαμβάνουν προσάρτηση όλων των εποικισμών στη Δυτική Όχθη.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι όσο βρίσκεται στην εξουσία δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος. Ο πρώην ισραηλινός πρέσβης στη Γερμανία Σιμόν Στάιν εκτιμά ότι σε περίπτωση νίκης του Νετανιάχου, οι γερμανοϊσραηλινές σχέσεις «θα επιδεινωθούν περαιτέρω» σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός εκτός από τα υψίπεδα του Γκολάν προχωρήσει σε προσάρτηση και των οικισμών στην Δυτική Όχθη.

Αλλαγή στην κυβέρνηση σημαίνει διαφορετική εξωτερική πολιτική;

Η Άντι Κάντορ, ειδική σε ζητήματα σχέσεων Ισραήλ-Ευρώπης στο Ινστιτούτο Εθνικών Μελετών Ζητημάτων Ασφαλείας (INSS) στο Τελ Αβίβ, αναμένει ότι σε περίπτωση επικράτησης του Νετανιάχου, η ισραηλινή πολιτική θα γίνει ακόμα πιο ακραία, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός θα προωθήσει τη σύσφιξη των σχέσεων με ευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα όπως το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Αν όμως νικήσει η κεντροδεξιά συμμαχία των Γκανς και Λαπίντ, η ισραηλινή ειδικός εκτιμά ότι «η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνία και την ασφάλεια». Κατά συνέπεια, τονίζει η Άντι Κάντορ, «θα αλλάξει και η εξωτερική πολιτική της χώρας».

Για τον Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, προέδρο της γερμανοϊσραηλινής επιτροπής βουλευτών, ανεξάρτητα από το κόμμα που θα επικρατήσει στις εκλογές η κατεύθυνση της ισραηλινής πολιτικής στην εξωτερική πολιτική θα παραμένει ως έχει. Όπως υπογραμμίζει «θα ήταν λάθος να πιστεύει κανείς ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα έχει πιο μετριοπαθή στάση σε ζητήματα ασφαλείας από τον Νετανιάχου». Ο Γερμανός πολιτικός θεωρεί ωστόσο ότι η κεντροδεξιά συμμαχία Γκαντς και Λαπίντ θα επιδιώξει, σε περίπτωση νίκης, στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη και φέρνει ως παράδειγμα τη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στην οποία συμμετείχε ο Γκαντς, ενώ ο Νετανιάχου όχι.