Πολιτική
Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 09:36

Με Novartis ως τις ευρωεκλογές

Από το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όπως είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έξω από το Μαξίμου, η υπόθεση Novartis εξελίσσεται με δόσεις και χωρίς εντοπισμό μαύρου χρήματος.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Από το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όπως είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έξω από το Μαξίμου, η υπόθεση Novartis εξελίσσεται με δόσεις και χωρίς εντοπισμό μαύρου χρήματος.

Καμία δίωξη, τέσσερις απαλλαγές, παράταση της έρευνας για πέντε, και μία άρση ασυλίας και κλήση ως υπόπτου για δωροδοκία για έναν από τους δέκα πολιτικούς τους οποίους η κυβέρνηση είχε σύρει σε προανακριτική επιτροπή, δεν είναι το αποτέλεσμα που περίμεναν στο Μαξίμου, το οποίο ωστόσο θα επιχειρήσει να θέσει στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου την υπόθεση σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα.  

Η επί δυόμισι χρόνια εισαγγελική έρευνα σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, όπως όλα δείχνουν, δεν ανέδειξε χρηματισμό πολιτικών. Από τους δέκα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πήγε σε προανακριτική, η εισαγγελική έρευνα θέτει οριστικά στο αρχείο την έρευνα για τέσσερις (Ευ. Βενιζέλο, Π. Πικραμμένο, Γ. Κουτρουμάνη και Ανδ. Λυκουρέντζο), αφήνει ανοικτή την υπόθεση για 5 (Α. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα, Δημ. Αβραμόπουλο, Μ. Σαλμά και Αδ. Γεωργιάδη) και ζητεί την άρση της ασυλίας για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος από χθες κάνει λόγο για «φιάσκο» και «παρέα κακοποιών». Για τον κ. Λοβέρδο, δεν ασκήθηκε δίωξη όπως έλεγαν χθες εν αναμονή της δικογραφίας κυβερνητικές πηγές, αλλά ζητείται η άρση της ασυλίας του ώστε να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή, για «ενδείξεις δωροδοκίας». 

Η πρώτη τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές πρέπει να βάλει και κανέναν στη φυλακή, εννοώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Χθες, ο κ. Πολάκης έγραψε στα social media περί πρώτης δικαίωσης και συνέχειας που αναμένεται.

Λίγη ώρα μετά και ενώ είχε αρχίσει και δημιουργούνταν κλίμα που δεν άρεσε στο Μαξίμου, στα sites, στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, καθώς η κυρίαρχη αίσθηση ήταν ότι τελικά τα όσα αποκαλύπτονται περνούν κάτω από τον πήχη που η ίδια η κυβέρνηση είχε βάλει, ήρθε η ανακοίνωση από το Μαξίμου: «Από την πρώτη στιγμή που το σκάνδαλο της Novartis ήρθε στο φως της δημοσιότητας, Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν μέσα στον πανικό και τον τρόμο τους να εξυβρίσουν την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, να προχωρήσουν σε μηνύσεις εναντίον εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, να απειλήσουν πολιτικούς αντιπάλους με ειδικά δικαστήρια, να μιλήσουν για σκευωρίες και στημένες δίκες. Σήμερα όμως, μετά τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, φαίνεται ότι τελικά είχαν και έχουν τους λόγους τους. Είχαν και έχουν τους λόγους να είναι πανικόβλητοι, καθώς όλος ο λαός γνωρίζει ότι έστηναν δουλειές, ότι έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα παρασιτώντας σε βάρος του ελληνικού λαού, ότι υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν δουλικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται. Οι ίδιοι που, πριν από λίγες εβδομάδες, υιοθετούσαν την εσωτερική έρευνα της Novartis ως απόδειξη της αθωότητάς τους, έρχονται σήμερα, με θράσος που περισσεύει, να μιλήσουν για σκευωρίες προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Από εδώ και στο εξής, οι επιθέσεις τους θα ενταθούν, οι ύβρεις τους θα γίνουν χυδαιότερες και η στάση τους ακόμη πιο προκλητική, πράγμα που αποτελεί και την πιο απτή απόδειξη της ενοχής τους».

Έκτακτη ενημέρωση από τον Δ. Τζανακόπουλο

Παράλληλα με την ανακοίνωση, υπήρξαν συντονισμένες διαρροές για τη στάση Ν.Δ. και Κινήματος Αλλαγής: «τα ίδια έλεγαν και για τον Άκη», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος πραγματοποιεί έκτακτη ενημέρωση το μεσημέρι, για να ενισχύσει όσο μπορεί την κυβερνητική επιχειρηματολογία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από δικαστικές πηγές, δεν βρέθηκαν λογαριασμοί στους οποίους να έχουν διακινηθεί χρήματα από τη Novartis - όπως φέρονται να είχαν καταθέσει οι τρεις (προστατευόμενοι για την κυβέρνηση, κουκουλοφόροι για την αντιπολίτευση) μάρτυρες που στη συνέχεια έμειναν δύο.

Έχει δε πολιτικό, αλλά πλέον και νομικό ενδιαφέρον, το πώς θα στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για δωροδοκία ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χωρίς να έχει βρεθεί το χρήμα στους λογαριασμούς που ερευνήθηκαν. Και όπως έγινε γνωστό δεν ερευνήθηκαν μόνο λογαριασμοί των άμεσα εμπλεκομένων πολιτικών στην υπόθεση, αλλά και λογαριασμοί στενών συγγενικών τους προσώπων και συνεργατών τους στο εξωτερικό αλλά και τις ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, εισαγγελικές πηγές χθες ανέφεραν ότι εντός του Απριλίου η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο και για τους περισσότερους από τους τέσσερις, για τους οποίους μένει ανοικτή.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αναγκάσει τους πολιτικούς της αντιπάλους  να απολογούνται από το προεκλογικό μπαλκόνι στην κοινή γνώμη. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η εξέλιξη για την οποία κάποιοι είχαν διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό.

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου

Από σήμερα το θερμόμετρο θα ανέβει κατακόρυφα. Η κυβέρνηση θα μιλά για φυλακές και η αντιπολίτευση -από κοινού ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής- για φιάσκο αλλά και για συνέχεια που θα δοθεί μετά τις επόμενες εκλογές σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτική η δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο Ευ. Βενιζέλος για τη δικογραφία που τον απάλλαξε οριστικά χθες:

«Το σκάνδαλο Novartis είχα πει εξαρχής ότι είναι αντίστροφο. Αφορά αυτούς που οργάνωσαν τη σκευωρία. Την πιο μεγάλη και την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό το αντίστροφο σκάνδαλο είναι ογκώδες και αυταπόδεικτο. Αποτελεί προσβολή του πολιτεύματος και ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαίωμα να το υποβαθμίσουμε ή να το λησμονήσουμε. Δεν αφορά όσους θίχτηκαν προσωπικά αλλά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».