Οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν μια σιωπηλή επιδημία, κυρίως για νέους ανθρώπους.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελούν μια σιωπηλή επιδημία, κυρίως για νέους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στο 2ο Συνέδριο Εγκεφαλικών Βλαβών: Η Ολιστική Νευροψυχολογική Προσέγγιση (2nd Brain Injury Conference: The Holistic Neuropsychological Approach), στη χώρα μας, τα άτομα που νοσηλεύτηκαν σε κρατικά νοσοκομεία με εγκεφαλικό τραυματισμό μόνο το 2012, ανήλθαν σε 13.771 από τα οποία τα 1.592 είναι παιδιά και 1.275 έφηβοι, 2.008 νεαροί ενήλικες (19-29 ετών) και 4.529 στην πιο παραγωγική τους ηλικία (30-55 ετών).
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΕΠΑΠ, στα πλαίσια των 10 χρόνων λειτουργίας της Πρότυπης Μονάδας Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών με την υποστήριξη του Dr Yehuda Ben Yishay και του Head Τrauma Program NYU Langone – Rusk institute υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής.
Ομιλητές ήταν διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες στον τομέα της Νευροψυχολογίας και της Ολιστικής Αποκατάστασης και επανένταξης, όπως οι Dr. Yehuda Ben Yishay (USA), Dr. George Prigatano (USA), Dr. Ellen Daniels - Zide (USA), Dr. Dan Hoofien (Israel), Dr. Mathilde Chevignard (France), Dr. Jaana Sarajuuri (Finland), Dr. Barbara Wilson (U.K), η Dr. Fofi Constantinidou (Cyprus) και ο Dr. George Dellatolas (France), μαζί με καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες.
Στις ομιλίες τους παρουσίασαν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζουν, τα αποτελέσματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην αποκατάσταση και επανένταξη των ατόμων με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες.
Ειδικότερα, εστίασαν στην ολιστική νευροψυχολογική παρέμβαση, η οποία θεωρείται διεθνώς ως η πιο αποτελεσματική στην σφαιρική αντιμετώπιση των μακροχόνιων ελλειμμάτων ενηλίκων και παιδιών με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες μετά από την νοσηλεία τους.
Όπως είπαν, η προσθήκη της νευροψυχολογικής παρέμβασης στα διαθεραπευτικά προγράμματα των μονάδων αποκατάστασης των νοσοκομείων και κέντρων αποκατάστασης, και η ανάγκη άμεσων παραπομπών είναι απαραίτητες άμεσα.
Ενώ, επισημάνθηκε ιδιαίτερα, η έλλειψη υποστήριξης και καθοδήγησης για τις μακροχρόνιες δυσκολίες των οικογενειών που στηρίζουν ένα άτομο με εγκεφαλικό τραυματισμό.
H πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, κα Μαριάννα Μόσχου, τόνισε ότι στόχος όλων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και οι ευκαιρίες επανένταξης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με επίκτητη εγκεφαλική βλάβη καθώς και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη "σιωπηλή επιδημία" του εγκεφαλικού τραύματος.