Κλειστό για τους τουρίστες ενδέχεται να παραμείνει για έναν χρόνο το νησί Κομόντο της Ινδονησίας, «σπίτι» της μεγάλης αλλά ευάλωτης σαύρας που είναι γνωστή ως δράκος του Κομόντο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Κλειστό για τους τουρίστες ενδέχεται να παραμείνει για έναν χρόνο το νησί Κομόντο της Ινδονησίας, «σπίτι» της μεγάλης αλλά ευάλωτης σαύρας που είναι γνωστή ως δράκος του Κομόντο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Lonely Planet, η απαγόρευση στους τουρίστες ενδέχεται να επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2020 και να διαρκέσει για έναν χρόνο.
Κατά τον τοπικό Τύπο, οι αρχές προσανατολίζονται στον προσωρινό αποκλεισμό των τουριστών μετά την απόπειρα παράνομης μεταφοράς 40 σπάνιων δράκων του Κομόντο από λαθρέμπορους.
Εφόσον τα σχέδια τεθούν σε ισχύ, ο αποκλεισμός θα αφορά μόνο το μικρό νησί του Κομόντο και όχι το εθνικό πάρκο Κομόντο που βρίσκεται στα Μικρά Σούντα της Ινδονησίας και το οποίο έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Σύμφωνα με το WWF, ο δράκος του Κόμοντο θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτος στην ανθρώπινη παρουσία, ενώ ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τις 6.000. Εξ αυτών, μόλις 350 θηλυκοί δράκοι του Κομόντο εκτιμάται ότι είναι ικανοί για αναπαραγωγή.
Ο δράκος του Κομόντο θεωρείται η μεγαλύτερη ζωντανή σαύρα του κόσμου καθώς μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα σε μήκος, ενώ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνος, αφού είναι ικανός να καταβροχθίσει οποιοδήποτε έμβιο ον.
Στο στόμα του δράκου, ο οποίος μπορεί να καταναλώσει ποσότητα φαγητού έως και 80% του βάρους του, υπάρχουν περίπου 60 μικρά και αιχμηρά δόντια, ενώ παράλληλα το σάλιο του θεωρείται θανατηφόρο, καθώς περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη βακτηριδίων, επτά από τα οποία θανατηφόρα.
Ο δράκος του Κομόντο στήνει ενέδρες σε κάθε ζώο του οικοσυστήματός του, ενώ έχουν αναφερθεί επιθέσεις και σε ανθρώπους. Μάλιστα, επειδή δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα, ο δράκος του Κομόντο φτύνει το δηλητηριώδες σάλιο του κατά μήκος 10 μέτρων προς την πιθανή λεία, συνήθως όταν αυτή είναι παγιδευμένη μέσα σε ένα λαγούμι.
Όταν το ζώο βγαίνει έξω, περπατά πάνω από το σάλιο που σιγά-σιγά θα το αποσυνθέσει, ώσπου να υποκύψει σε εκτεταμένες μολύνσεις, με τον δράκο απλά περιμένει τον θάνατο της λείας του αντί να σπαταλά ενέργεια κυνηγώντας την.