Σε ειδικές ρυθμίσεις για τους Βρετανούς υπηκόους, που διαμένουν στην Κύπρο, ενόψει μιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς συμφωνία, προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ειδικές ρυθμίσεις για τους Βρετανούς υπηκόους, που διαμένουν στην Κύπρο, ενόψει μιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς συμφωνία, προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία.
Το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ο περί του δικαιώματος Ορισμένων Υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου και των Μελών των Οικογενειών τους να Κυκλοφορούν και να Διαμένουν Ελεύθερα στη Δημοκρατία Νόμος του 2019» έχει ήδη ετοιμαστεί από το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου και αναμένεται αύριο να κατατεθεί και επίσημα, με την Ολομέλεια της Βουλής να καλείται να αποφασίσει αν θα θεωρηθεί κατ’ επείγον προς ψήφιση, νοουμένου ότι η καταληκτική ημερομηνία που έχει είναι η 12η Απριλίου.
Σημειώνεται ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μόνο στην περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χωρίς την έγκριση συμφωνίας αποχώρησης.
Σε δηλώσεις της, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία συζήτησε το θέμα, η πρόεδρος, Ελένη Μαύρου, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να κάνει ρυθμίσεις για τους Βρετανούς Υπηκόους, που διαμένουν στην Κύπρο, ενόψει μιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς συμφωνία», για να προσθέσει ότι «το νομοσχέδιο ρυθμίζει αυτές τις περιπτώσεις που άτομα, τα οποία διαμένουν στην Κύπρο θα έχουν το δικαίωμα παραμονής, με τις διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι σήμερα».
«Τουλάχιστον σε ένα μεταβατικό στάδιο, αν στην πορεία η ΕΕ πάρει άλλες αποφάσεις, θα πρέπει να γίνουν άλλες ρυθμίσεις», είπε.
Σε σχέση με το θέμα της εισόδου Βρετανών για μικρή περίοδο, όπως τουρίστες ή άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, η κ. Μαύρου είπε πως «ρυθμίζεται και για Βρετανούς υπηκόους και δεν θα χρειάζεται θεώρηση (βίζα), άρα θα μπορούν να έρχονται στην Κύπρο για περίοδο 90 ημερών, χωρίς θεώρηση».
Ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια γενικά να ρυθμιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, αναμένοντας και αποφάσεις της ΕΕ ευρύτερα για το θέμα.
Ερωτηθείσα σχετικά είπε πως «το νομοσχέδιο κατατίθεται αύριο επίσημα, άρα αύριο η Ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει αν θα θεωρηθεί κατ’ επείγον και θα τοποθετηθεί σε αυτή την περίπτωση επί της ουσίας, νοουμένου ότι έχουμε τις 12 Απριλίου, ως καταληκτική ημερομηνία. Αντιλαμβάνεστε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά».
Αναφορικά με την έναρξη εφαρμογής της νομοθεσίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών είπε ότι «ουσιαστικά με την εφαρμογή της εξόδου θα χρειαστεί βέβαια γνωστοποίηση από τον αρμόδιο Υπουργό, για την εφαρμογή αυτών των προνοιών, αλλά αυτό αντιλαμβάνομαι πως θα γίνει άμεσα».
Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει στην κάλυψη των δικαιωμάτων Ελεύθερης Κυκλοφορίας και Διαμονής ορισμένων υπηκόων Ηνωμένου Βασιλείου και εξαρτώμενων μελών των οικογενειών τους, να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στη Δημοκρατία και στην εξασφάλιση εγγράφων διαμονής για ορισμένους υπηκόους Ηνωμένου Βασιλείου και εξαρτώμενα μέλη οικογενειών τους και μελλοντική κάλυψη δικαιωμάτων άλλων προσώπων που καλύπτονται από τον νόμο αυτό.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο είναι βασισμένο σε μερικές πρόνοιες του Προσχεδίου της Συνθήκης Αποχώρησης και στην Οδηγία 2004/38 για Ελεύθερη Διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών και μελών των οικογενειών τους και καθιερώνει το δικαίωμα εισόδου και εξόδου, διαμονής και μόνιμης διαμονής ορισμένων υπηκόων ΗΒ και μελών των οικογενειών τους, ενώ προβλέπει διαδικασία για έκδοση εγγράφων διαμονής.
Επίσης, προβλέπει τους περιορισμούς του δικαιώματος διαμονής, διαδικαστικές εγγυήσεις και δικαίωμα προσφυγής και εξασφαλίζει σε ορισμένους υπηκόους ΗΒ και σε μέλη οικογενειών τους ίση μεταχείριση με τους πολίτες της Δημοκρατίας σε συγκεκριμένους τομείς.
Το νομοσχέδιο έχει τύχει του νομοτεχνικού ελέγχου της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ η έναρξή του καθορίζεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθότι ο νόμος θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μόνο στην περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Συμβουλίου από την ΕΕ, χωρίς την έγκριση συμφωνίας αποχώρησης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από KYΠΕ