Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εγγράφεται στα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί και αναγνωριστεί με τη Συνθήκη της Λοζάνης, υπογραμμίζεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από το «Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών» (TESEV).
«Αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό -που σε δημοκρατικά κράτη δεν θα έπρεπε να τίθεται ως πρόβλημα- ξεκινώντας από την έννοια των δικαιωμάτων της μειονότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημοκρατίας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής του ιδρύματος, Μενσούρ Ακγκιούν.
«Υπογραμμίζουμε ότι με βάση τη συμφωνία της Λοζάνης, την ιδρυτική συμφωνία του τουρκικού κράτους και τις διάφορες συμφωνίες που υπογράφηκαν μετά από αυτήν, οι μειονότητες έχουν ήδη το δικαίωμα να εκπαιδεύσουν ιερείς», τόνισε ο κ.Ακγκιούν.
Τη μελέτη συνέταξαν οι κ. Ελτσίν Ματζάρ, καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Γιλντίζ, ειδικός στα θέματα της ομογένειας και ο κ. Μεχμέτ Αλί Γκιοκατστί, ειδικός στα θέματα της παιδείας.
«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα ικανοποιήσει και τις προσδοκίες των άλλων μειονοτήτων για την εκπαίδευση ιερέων», είπε ο κ. Ακγκιούν.
«Θέλουμε οι μελέτες μας να συμβάλλουν στην πρόοδο της περιοχής μας, στην προώθηση διμερών και πολυμερών σχέσεων, στην επίλυση των προβλημάτων της Τουρκίας στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της, στην στερέωση της δημοκρατίας, και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην ένταξης μας στην Ε.Ε.», πρόσθεσε ο κ. Ακγκιούν και κατέληξε: «Ελπίζουμε η μελέτη μας να διευρύνει τον ορίζοντα των αναγνωστών για να αντιληφθούν τις διαφορετικές διατάξεις του θέματος της Θεολογικής Σχολής, που την τελευταία περίοδο βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα».
Η μελέτη που αφορά το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα παρουσιαστεί αύριο στο Τουρκικό ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (TESEV).
«Το πρόβλημα του Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής είναι από τα θέματα που συζητιούνται στην Τουρκία για μακρά περίοδο», αναφέρουν στον πρόλογο της μελέτης τους οι κ. κ. Ματζάρ και Γκιοκατστί. Οι συγγραφείς εκφράζουν και τα ευχαριστήρια τους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρμένιο Πατριάρχη Μεσρόμπ τον Β΄ για τις απόψεις που εξέφρασαν.
«Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε, με εποικοδομητικά δημοσιεύματα και δημοσιεύματα με επίκεντρο την λύση, στη σωστή αντίληψη των θεμάτων που συζητιούνται», γράφει επίσης στον πρόλογο της μελέτης ο κ. Μενσούρ Ακγκιούν, αναπληρωτής καθηγητής και Διευθυντής προγράμματος Εξωτερικής Πολιτικής του Ιδρύματος TESEV.
Πηγή ΑΠΕ