«Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται» και αυτό πρέπει σήμερα να είναι το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες επεσήμανε ο Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Εμμανουήλ Σαλούστρος, με αφορμή την παρουσίαση ενός mobile application το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθά τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
«Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται» και αυτό πρέπει σήμερα να είναι το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες επεσήμανε ο Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Εμμανουήλ Σαλούστρος, με αφορμή την παρουσίαση ενός mobile application το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθά τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος για αρκετές γυναίκες. «Σίγουρα όχι δυστυχώς για όλες όπως θα θέλαμε» είπε, «όμως αρκετές καταφέρνουν να ξεπεράσουν το “σκόπελο” αυτό».
Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό στον κόσμο όμως και ιδιαίτερα στους αρμόδιους της πολιτείας, είναι ότι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού είναι μια άλλη νόσος από τον καρκίνο του μαστού. Και ο λόγος είναι ότι οι ανάγκες κάθε γυναίκας με μεταστατικό καρκίνο του μαστού είναι πολύ διαφορετικές, ο στόχος είναι επίσης διαφορετικός οι ανάγκες ψυχολογικής υποστήριξης μεγάλες και ο δρόμος που έχει να διανύσει είναι ένας μαραθώνιος. Η ενημέρωση λοιπόν αποτελεί σημαντικό βήμα για την υποστήριξη και την καλή ψυχολογία αυτών των ασθενών.
Ο κ. Σαλούστρος μέντορας της εφαρμογής, ανέλυσε την ιατρική οπτική για την ανάγκη ανάπτυξης του συγκεκριμένου εργαλείου.
Η Mobile εφαρμογή “My Alma” υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του διεθνούς βραβείου SPARC που απονεμήθηκε στο «Άλμα Ζωής», μέσω της συνεργασίας της Ένωσης για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) με τη Pfizer Inc και την επιστημονική επιμέλεια της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός προφίλ κατεβάζοντας στο κινητό τους την εφαρμογή όπου μέσα από αυτήν μπορούν να ενημερώνονται για την νόσο με ιατρικά άρθρα και συμβουλές, να έχουν το δικό τους προσωπικό ημερολόγιο για καταγραφή των σημαντικότερων γεγονότων, των ιατρικών ραντεβού και των θεραπειών για την καλύτερη οργάνωση της καθημερινότητας.
Επίσης, ημερολόγιο με δράσεις του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» με δυνατότητα υπενθύμισης.
Videos με απλές ασκήσεις yoga για το σπίτι, με τεχνικές mindfulness και συμβουλές διαχείρισης συναισθημάτων
Η εφαρμογή διαθέτει επιπλέον, Emo-meter, δηλαδή ένα σύστημα ενδυνάμωσης και διαχείρισης των συναισθημάτων, με tips βελτίωσης, μέσω της απλής ερώτησης «Πώς αισθάνεσαι σήμερα;», καταγραφή των κοντινότερων σημείων που πιθανώς χρειάζονται οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού, με χάρτη, οδηγίες πρόσβασης και στοιχεία επικοινωνίας (περιλαμβάνονται Νοσοκομεία, Ιατρεία Πόνου, Καταστήματα με είδη για τον καρκίνο του μαστού) καθώς και καταγραφή της σωματικής κατάστασης και προτάσεις για βελτίωσή της μέσω της απλής ερώτησης «Πώς αισθάνεσαι σωματικά;»
Επίσης, ένα σύστημα στόχων (μείωση αλκοόλ, ήπια άσκηση, διακοπή καπνίσματος) με επιβράβευση για κάθε «κατάκτηση» που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τοίχο μηνυμάτων ενδυνάμωσης όπου ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύσει υποστηρικτικά μηνύματα, σε έναν «τοίχο» δύναμης και ελπίδας.
Ωστόσο, ένα από τα πολύ σημαντικά σημεία της εφαρμογής είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων, που όπως είπε και ο καθηγητής, στη σύντομη επίσκεψή τους στο γιατρό είναι αδύνατο να μάθουν οι ασθενείς για όλα αυτά.
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» κα Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου τόνισε ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε ασθενή με μεταστατικό καρκίνο μαστού, το οποίο είναι δωρεάν για όλους και ελπίζει ότι θα ωφελήσει ουσιαστικά κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο μαστού.
Το mobile app «ΜΥ alma» έχει σχεδιαστεί τόσο για Android όσο και για iOS κινητές συσκευές και διατίθεται ήδη εντελώς δωρεάν από το Google Play και το App Store.
Οι ενδιαφερόμενοι για την εφαρμογή μπορούν να συνδεθούν σε αυτή είτε δημιουργώντας το προφίλ τους για προσωποποιημένη εμπειρία χρήστη, είτε ως επισκέπτες λαμβάνοντας βασική πληροφόρηση για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού.
Google https://www.almazois.gr/my-alma-app/
Play:https://play.google.com/store/apps/details?id=tech.simpleapps.myalma
App Store: https://itunes.apple.com/us/app/yourapp/id1451097686
Ο καθηγητής Σαλούστρος, κλείνοντας είπε ότι επόμενος στόχος είναι η βελτίωση της εφαρμογής με διαρκή ενημέρωση καθώς και μετάφραση στα αγγλικά. Ενώ, συμπλήρωσε ότι δυστυχώς η εφαρμογή δεν καλύπτει πολλές γυναίκες των οποίων η πρόγνωση είναι κακή και δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν γι' αυτό η κοινωνία και οι επιστήμονες πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους σε αυτές τις γυναίκες!
Ανθή Αγγελοπούλου