Επιθετική τακτική, απέναντι στις αντιδράσεις που υπάρχουν στη βόρεια, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη γραμμή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υιοθετεί ο Πρωθυπουργός.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Επιθετική τακτική, απέναντι στις αντιδράσεις που υπάρχουν στη βόρεια, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη γραμμή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υιοθετεί ο Πρωθυπουργός.
Η γραμμή να κρατηθεί το θέμα όσο χαμηλά γίνεται και όσο περνά ο χρόνος σιγά – σιγά να ξεχαστεί και να φύγει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση. Πρώτον επειδή δεν απέδωσε και δεύτερον επειδή η εικόνα της κυβέρνησης να απολογείται και να κρατά αμυντική στάση έναντι των αντιδράσεων, έχει στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά, επικοινωνιακά, δημοσκοπικά.
Η νέα γραμμή εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια και τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ. Οι selfie, τα χαμόγελα, το πανηγυρικό κλίμα, έδωσαν σκοπίμως τον τόνο και η κυβέρνηση θα συνεχίσει «υπερήφανη» να αγνοεί τις αντιδράσεις που σημειώνονται εντός συνόρων ή να τις κατατάσσει στην κατηγορία των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων των αντιπάλων της και να τις χαρακτηρίζει «ακραίες» και «ακροδεξιές».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα Σκόπια ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα των εμπορικών σημάτων και της διαφήμισης των προϊόντων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς αυτή η πτυχή του θέματος απασχολεί ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο της βόρειας Ελλάδας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έλαβε τη δέσμευση του Ζόραν Ζάεφ το θέμα αυτό να λυθεί άμεσα.
Έγινε δε γνωστό ότι θα δημιουργηθεί ειδική διεύθυνση στο υπουργείο Εξωτερικών για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Συμφωνίας, αλλά στο επικοινωνιακό κομμάτι η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει και μάλιστα σε υψηλούς τόνους για το επίτευγμά της, εκμεταλλευόμενη και τη στήριξη του διεθνούς Τύπου και του διεθνούς παράγοντα.
Επί της ουσίας του θέματος των εμπορικών σημάτων, αποφασίστηκε μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου να συγκληθεί επιτροπή από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε το ζήτημα να επιλυθεί.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση η ελληνική πλευρά φέρεται να ζήτησε να αφαιρεθούν οι χάρτες αλυτρωτισμού από τα σχολικά βιβλία της γείτονος και η ιστορία για τη Μακεδονία να διδάσκεται στο κεφάλαιο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ενώ για τα αγάλματα και τα μνημεία η ελληνική πλευρά πρότεινε στους εκπροσώπους της Βόρειας Μακεδονίας:
Αποφασίστηκε ακόμα η αναβάθμιση του διπλωματικού γραφείου της Ελλάδας στα Σκόπια σε πρεσβεία.