Πολιτική
Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 08:09

Πρώτη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία

Δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, o Αλέξης Τσίπρας γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία. Επιχειρώντας να απαντήσει στις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν  στρατηγικές».

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας φτάνει το πρωί στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων πλαισιωμένος από 10μελές υπουργικό κλιμάκιο και συνοδευόμενος από πολυμελή επιχειρηματική αποστολή. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, επίσκεψη που ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική».

Επιχειρώντας να απαντήσει στις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν  στρατηγικές», ενώ με αποκλειστική του δήλωση στην «Αυγή», ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει για άλλη μία φορά ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική τόσο για τον λαό των Ελλήνων, όσο και για τον λαό των Βορείων Μακεδόνων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Όπως ανέφεραν πηγές στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης θα αξιοποιηθούν «οι σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών». «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης» επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Προσπαθώντας να δείξουν ότι ενσωματώνουν τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας, είτε αυτές που ακούστηκαν στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, είτε άλλες που σημειώνονται αλλά δεν έχουν φτάσει στο Μαξίμου και αφορούν και αυτές τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική επιχειρηματικότητα στο εμπόριο και την οικονομία λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων ανάμεσα σε Τσίπρα και Ζάεφ «θα εξετασθούν και ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας».

Μετά την επίσημη υποδοχή του, σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν παράλληλες υπουργικές συναντήσεις, ώσπου οι συζητήσεις να συνεχιστούν με τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Πολυμελής επιχειρηματική αποστολή

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει επιχειρηματική αποστολή με πάνω από 140 στελέχη και εκπροσώπους από 100 και πλέον μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής έως αργά χτες το απόγευμα. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αυτών θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται το απόγευμα και το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί. Ανάμεσα στις εταιρείες που θα πάρουν μέρος στην αποστολή στα Σκόπια περιλαμβάνονται οι: Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Άκτωρ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A, Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A.

Αλ. Τσίπρας: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι σύμμαχοι

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ εν όψει της σημερινής επίσκεψης του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα. «Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η περιοχή μας χρειάζεται συνεργασία και σταθερότητα».

«Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προοπτικής που ανοίγει, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για τη πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» διαβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως, όπως κάθε Συμφωνία, θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς, με τον χρόνο και «γι' αυτό είναι πολύτιμος ο διάλογος και η εμπιστοσύνη που καθιερώσαμε και καθιερώνουμε σε όλα τα επίπεδα». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι πρέπει να συζητήσουν οι δύο πλευρές για διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας στις οποίες πρέπει να εστιάσουν. Παράλληλα θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και θα ανακοινωθεί η καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα» που θα χειρίζεται το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα.

«Ευθύνη μας είναι - δική μου και του Ζόραν - να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας είναι επίσης ευθύνη τους «να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές».

Υπογραφή συμφωνιών

Κατά τις διμερείς επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

Συγκεκριμένα θα υπογραφούν:

  • Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών - το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.
  • Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016
  • Μνημόνιο Συνεργασίας υπουργείων Μεταφορών.
  • Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.

Στο επίκεντρο ενεργειακά και περιφερειακές εξελίξεις

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για τις περιφερειακές εξελίξεις και την συνανάπτυξη στην περιοχή, δεδομένων και των μεγάλων αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη. Θα μιλήσουν για τα τετραμερή σχήματα που καθιέρωσε η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και με τη Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία σε επίπεδο ηγετών.

Ειδικότερα όσον αφορά στη γειτονική χώρα, όπως είναι γνωστό, το ενδιαφέρον ως προς τα ενεργειακά εντοπίζεται σε τρεις σημαντικούς τομείς: α) διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, με την προοπτική δημιουργίας αγωγού που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη Βόρεια Μακεδονία, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις που αυτή την στιγμή «χτίζονται» στις βαλκανικές χώρες για δίκτυο φυσικού αερίου, β) ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης που υπάρχει ήδη, γ) επανεκκίνηση τροφοδοσίας του παλιού αγωγού πετρελαίου με πετρέλαιο από την Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχει περιθώριο και για άμεσες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα από ελληνικές επιχειρήσεις.

Κομβικός είναι και ο ρόλος του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Βόρειους γείτονες, όπως και η διασύνδεση του Λιμανιού του Πειραιά με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί με τα Σκόπια, καθώς μπορεί να δώσει διέξοδο προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

To πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Aναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • 9:30 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων
  • 10:00 Τελετή επίσημης υποδοχής
  • 10:10 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
  • 10:55 Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
  • 12:00 Υπογραφή διμερών συμφωνιών
  • 12:30 Κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου
  • 13:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας
  • 16:30 Συμμετοχή και χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας
  • 18:30 Επίσημο δείπνο.