Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 10:00
Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο προσκήνιο η Comparitech, οι πολιτικοί που επιλέγουν να έχουν διαδικτυακή παρουσία δεν δημιουργούν ασφαλή web sites.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο προσκήνιο η Comparitech, οι πολιτικοί που επιλέγουν να έχουν διαδικτυακή παρουσία δεν δημιουργούν ασφαλή web sites.
Αυτό που παρατηρείται και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Comparitech είναι ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν έχουν βάλει στο web site τους τη βασική κρυπτογράφηση ασφαλείας που ξεκινά με το HTTPS στη διεύθυνση του δικτυακού τόπου τους, καθιστώντας τον ευάλωτο σε κακόβουλες επιθέσεις. Η Comparitech άντλησε στοιχεία από 7.500 πολιτικούς σε 37 διαφορετικές χώρες του κόσμου όπου αποκαλύφθηκε ότι το 60,75% των web sites δε διέθετε ένα πιστοποιητικό ασφαλείας SSL σε ισχύ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η συλλογή δεδομένων σύνδεσης των όσων τα επισκέπτονται δεν είναι ασφαλής, αλλά ούτε και διασφαλισμένης ιδιωτικότητας.
Καλό είναι να σημειωθεί ότι περίπου τα μισά web sites των πολιτικών στον κόσμο, ίσως και περισσότερα κατά τόπους, υποστηρίζουν κάποια μορφή εισαγωγής δεδομένων από τον επισκέπτη, όπως είναι το email για να γίνει κανείς συνδρομητής σε ένα newsletter, ή κάποια στοιχεία επικοινωνίας. Όλα αυτά τα στοιχεία θεωρούνται εκτεθειμένα σε ένα web site που δεν προσφέρει τη βασική προστασία κρυπτογράφησης HTTPS. Θα πρέπει, τέλος, να τονιστεί ότι η εφαρμογή αυτής της κρυπτογραφικής μεθόδου δεν είναι καθόλου δαπανηρή ή δύσκολη.
Η κατάσταση στην Ελλάδα και τα web sites των Ελλήνων πολιτικών δεν είναι καλή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Comparitech, καθώς το 70,89% των web sites πολιτικών και κομμάτων βρέθηκε να μην έχει ούτε το βασικό επίπεδο κρυπτογράφησης και πιστοποιητικών ασφαλείας. Μελετήθηκαν 348 πολιτικοί, με 158 web sites, η πλειοψηφία των οποίων δεν παρείχαν απόλυτη ασφάλεια δεδομένων στον επισκέπτη τους.
Στην καλύτερη θέση της κατάταξης της Comparitech βρίσκονται τα web sites των Αμερικανών πολιτικών, ακολουθεί η Αγγλία, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Δανία. Στις ΗΠΑ μόνο το 26,22% των πολιτικών web sites θεωρείται ανασφαλές. Στις χειρότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης της Comparitech βρίσκονται η Νότιος Κορέα, η Πολωνία, η Ουγγαρία, ο Καναδάς και η Μάλτα με ποσοστό 86,21% των πολιτικών web sites να θεωρείται ανασφαλές για τα προσωπικά δεδομένα περιήγησης, αλλά και εκείνα που πληκτρολογεί εκεί ο επισκέπτης τους.
naftemporiki.gr