To πετρέλαιο γνώρισε το καλύτερο τρίμηνο εδώ και μια δεκαετία τους τρεις πρώτους μήνες του έτους το καλύτερο τρίμηνο εδώ και μία δεκαετία. Και φυσικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν χάρηκε καθόλου, γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
To πετρέλαιο γνώρισε το καλύτερο τρίμηνο εδώ και μια δεκαετία τους τρεις πρώτους μήνες του έτους το καλύτερο τρίμηνο εδώ και μία δεκαετία. Και φυσικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν χάρηκε καθόλου.
Ο πραγματικός στόχος των πρόσφατων δηλώσεών του στο Twitter ήταν σαφώς η Σαουδική Αραβία, το μοναδικό μέλος του ΟΠΕΚ με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αρκετή για να κάνει τη διαφορά στην παραγωγή του καρτέλ. Είναι όμως και το μοναδικό μέλος του ΟΠΕΚ στο οποίο οι ΗΠΑ ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε για δεύτερη φορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους τον ΟΠΕΚ, καλώντας τον να αρχίσει να διοχετεύει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, έτσι ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω άνοδο των τιμών. Η ανοχή του Αμερικανού προέδρου για την τιμή πετρελαίου εξαντλείται στην περιοχή λίγο πιο πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, την ώρα όμως που αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch προβλέπουν για την τιμή brent άλμα άνω των 74 δολαρίων σε ορίζοντα τριμήνου.
Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως την περίοδο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου, με περαιτέρω πτώση τον Μάρτιο και με το Ριάντ να παρουσιάζει, σε εθελοντική βάση, τη μεγαλύτερη μείωση. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να αγνοεί τον Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που θα θέσει το Ριάντ σε σύγκρουση με την Ουάσιγκτον. Το θέμα είναι πόσο διατεθειμένο είναι το Ριάντ να το φθάσει μέχρι τέλους.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Σαουδική Αραβία χρειάζεται μια τιμή πετρελαίου γύρω στα 80 - 85 δολάρια το βαρέλι για να ισοσκελίσει φέτος τον προϋπολογισμό της. Έστω και μία τιμή άνω των 70 δολαρίων θα βοηθούσε το Ριάντ να βελτιώσει τη δημοσιονομική του κατάσταση.
Ωστόσο, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει αυτή τη στιγμή πολύ λίγους φίλους στις κορυφαίες πρωτεύουσες της Δύσης μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πέρυσι τον Οκτώβριο από μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Έπειτα, είναι το Ιράν, που προσπαθεί να κυριαρχήσει στον Περσικό Κόλπο και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα ήταν περισσότερο από ικανοποιημένος εάν έβλεπε τις ΗΠΑ να συμπιέζουν περαιτέρω τις εξαγωγές πετρελαίου του, εάν δεν ανανεώσουν το καθεστώς εξαίρεσης από τις κυρώσεις που χαίρουν ορισμένες χώρες και το οποίο λήγει στις αρχές Μαΐου.
Για τον Τραμπ θα ήταν ίσως ευκολότερο να «σφίξει τον κλοιό» στο Ιράν, εάν η Σαουδική Αραβία κάλυπτε το χαμένο έδαφος αυξάνοντας την παραγωγή της, συγκρατώντας έτσι και τις τιμές.
Η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή της εάν αισθανθεί ότι οι πολιτικές πιέσεις από την Ουάσιγκτον γίνονται τόσο ασφυκτικές που να μην μπορεί να τις αγνοήσει.