Σε επιστολή του προς τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), το Κατάρ προτρέπει την οργάνωση με έδρα τη Βιέννη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την περιφερειακή πυρηνική ασφάλεια στον Κόλπο.
Σε επιστολή του προς τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), το Κατάρ προτρέπει την οργάνωση με έδρα τη Βιέννη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την περιφερειακή πυρηνική ασφάλεια στον Κόλπο.
Το Κατάρ ανέφερε ότι ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και το περιβάλλον.
Στην επιστολή του Κατάρ προς τον ΔΟΑΕ, η οποία διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters, το Κατάρ κάλεσε επίσης τον οργανισμό να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για διασφαλιστεί η σταθερότητα στον Κόλπο στο μέλλον. Οι σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών ΗΑΕ είναι ήδη τεταμένες μετά την διακοπή των διπλωματικών, εμπορικών και μεταφορικών δεσμών τον Ιούνιο του 2017 από τα ΗΑΕ, αλλά και τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν. Η αφορμή για τη διακοπή των σχέσεων ήταν η υποτιθέμενη υποστήριξη της τρομοκρατίας από το Κατάρ, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η κυβέρνηση της Ντόχα.
Στην επιστολή του, το Κατάρ αναφέρει ότι η ραδιενέργεια από ένα ατύχημα θα μπορούσε να φτάσει την πρωτεύουσά του σε 5 έως 13 ώρες, και μια διαρροή ακτινοβολίας θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην υδροδότηση της περιοχής λόγω της εξάρτησης από εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.
Ο αμφιλεγόμενος πυρηνικός σταθμός Μπαράκα θα βρίσκεται στο εμιράτο του Αμπού Ντάμπι.
«Το Κατάρ πιστεύει ότι η έλλειψη οποιασδήποτε διεθνούς συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη όσον αφορά τον σχεδιασμό καταστροφών, την υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής και του περιβάλλοντός της», αναφέρει η επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ προς τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ, Γιουκίγια Άμανο.
Το Κατάρ δήλωσε επίσης ότι η τεχνολογία είναι σχετικά μη δοκιμασμένη, καθώς υπάρχει μόνο ένας άλλος εμπορικός αντιδραστήρας αυτού του τύπου, στη Νότιο Κορέα, και ότι η ανησυχίες για την ασφάλεια θα ενισχυθούν όταν ξεκινήσει το πυρηνικό πρόγραμμα 17 αντιδραστήρων της Σαουδικής Αραβίας.
Τα ΗΑΕ απάντησαν ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας συμμορφώνεται με τα πρότυπα του ΔΟΑΕ και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τηρούν τη δέσμευσή τους για τα υψηλότερα πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας και μη διάδοσης της ραδιενέργειας», δήλωσε στο Reuters ο Χαμάντ αλ-Καάμπι, μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΑΕ στον ΔΟΑΕ.
Δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός από τον ΔΟΑΕ, ενώ ο σταθμός αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2020.