Κόσμος
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 10:39

Σερβία-Μαυροβούνιο: Υπό επιτήρηση 122 άνθρωποι για τον Η5Ν1

Υποχρεωτικό μέτρο είναι η καραντίνα στις περιοχές, στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών δήλωσε η επικεφαλής του γραφείου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στη Σερβία - Μαυροβούνιο Ντόριτ Νίτσαν και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας έχει αποθέματα του αντιικού φαρμάκου Ταμιφλού, το οποίο θα χορηγηθεί σε άτομα, για τα οποία υπάρχουν φόβοι ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό η περιοχή, στην οποία εμφανίστηκε η γρίπη των πτηνών να απομονωθεί και οι άνθρωποι με συμπτώματα γρίπης πρέπει να μπουν σε καραντίνα και να υποβληθούν σε θεραπεία σαν να έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών", επισήμανε η κ. Νίτσαν σε συνέντευξη στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Στα περίχωρα της Μπάινα Μπάστα, στη δυτική Σερβία, όπου πριν από 10 μέρες βρέθηκε νεκρός κόκορας, ο οποίος ενδέχεται να είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών, τέσσερα παιδιά είχαν τεθεί από την Παρασκευή σε απομόνωση, σε νοσοκομείο της περιοχής αλλά οι εξετάσεις έδειξαν ότι δεν είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών και πήραν εξιτήριο.

Στα μέσα της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα από το βρετανικό εργαστήριο του Ουέιμπριτζ και θα γίνει γνωστό αν ο κόκορας είχε προσβληθεί από τον ιδιαίτερα παθογόνο ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας Τόμιτσα Μιλοσάβλιεβιτς δήλωσε ότι, στην εστία μόλυνσης στην Μπάινα Μπάστα, 122 άτομα είναι υπό συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση.

"Η γρίπη των πτηνών αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο και τα μέτρα προστασίας γίνονται αυστηρότερα. Αντιδράσαμε εγκαίρως και τα παιδιά που είχαν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα νοσηλεύθηκαν και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι δεν χρειάστηκε να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση", είπε.

"Η καραντίνα χρησιμεύει ως προστασία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όλοι όσοι εμφανίσουν συμπτώματα της γρίπης των πτηνών να απευθυνθούν στους γιατρούς και να μπουν σε καραντίνα για την υγεία και των άλλων ανθρώπων", υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρόσθεσε ότι στην Τουρκία και το Βιετνάμ υπήρξαν θανατηφόρα κρούσματα, καθώς οι άνθρωποι πήγαν με καθυστέρηση στο γιατρό.

Όσον αφορά το αντιικό φάρμακο Ταμιφλού ανέφερε ότι υπάρχουν αποθέματα στη Σερβία, αλλά δεν μπορεί κάποιος να το προμηθευθεί από το φαρμακείο.

Η κ. Νίτσαν εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη των πτηνών που εφαρμόζονται στη Σερβία και δήλωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υγείας και τα άλλα υπουργεία για την επιτήρηση της εφαρμογής του προγράμματος προστασίας.