Κόσμος
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 16:29

Το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό

«Νερό και Πολιτισμός» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό. Το νερό δεν είναι μόνο βασικό συστατικό της ζωής, αλλά και στοιχείο πολιτισμού. Αποτελεί έμπνευση για τους καλλιτέχνες, επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο τελετουργικό πολλών θρησκειών, παραδόσεων και πίστεων, αναφέρει στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

Όπως επισημάινει ο κ. Ανάν, παρά τη σημασία του και τη συχνά ιερή του φύση, το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται σ’ολόκληρο τον κόσμο, τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές. Το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ το 40% στερείται εγκαταστάσεων βασικής υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.

Γι αυτό το λόγο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο ψήφισμα με το οποίο ανακήρυξε τη δεκαετία 2005 -2015 ως τη Διεθνή Δεκαετία για Δράση, «Νερό για τη Ζωή», έκανε έκκληση για πιο συντονισμένη δράση ώστε να υλοποιηθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι για την πρόσβαση στο νερό και τις εγκαταστάσεις υγιεινής.

Η Συνέλευση υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εμπλακούν οι γυναίκες σε όλες τις αναπτυξιακές προσπάθειες σχετικά με το νερό. Σε πολλούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων κοινωνιών, οι γυναίκες είναι οι φύλακες του νερού. Είναι αυτές που συχνά περνούν αμέτρητες και κουραστικές ώρες αναζητώντας και κουβαλώντας το νερό. Οι γυναίκες αυτές πρέπει να συμμετάσχουν πιο ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση του νερού, έτσι ώστε οι χώρες τους να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις γνώσεις, τις ικανότητες και τη συνεισφορά τους, αναφέρει ο κ. Αναν.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό συμπίπτει με το Τέταρτο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό που πραγματοποιείται στην Πόλη του Μεξικού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί όλους τους συμμετέχοντες να συνεργαστούν και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο για το επείγον αυτής της υπόθεσης.

Η Ημέρα συμπίπτει επίσης με την παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης της Έκθεσης για την Παγκόσμια Ανάπτυξη και το Νερό ( http://www.unesco.org/water/wwap/wwdr2/table_contents.shtml ), που δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Αξιολόγηση του Νερού. Η έκθεση αναφέρει τι πρέπει να κάνει ο κόσμος για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της διαχείρισης του καθαρού νερού και τι μπορεί να κάνει το σύστημα του ΟΗΕ για να βοηθήσει.

«Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, ας αναγνωρίσουμε την πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική σπουδαιότητα του καθαρού νερού και ας ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε τα ποτάμια, τις λίμνες και τους υδροφόρους ορίζοντες. Πρέπει να διανείμουμε το νερό πιο δίκαια και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα της χρήσης του ιδιαίτερα στη γεωργία. Ας εντείνουμε τις προσπάθειες μας, στους διεθνείς οργανισμούς, στις κυβερνήσεις και στις τοπικές κοινωνίες για να επιτύχουμε τους στόχους μας», καταλήγει στο μηνυμά του ο Κόφι Αναν.