Πολιτική
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 16:43

Ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία Παπούλια στην Καρδίτσα

«Σήμερα δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι εύφοροι κάμποι της Θεσσαλίας, που συμβάλλουν πολλαπλά στην ευημερία όλης της χώρας, ποτίστηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα της αγροτιάς, κάτι που αποτελεί διαρκή υπενθύμιση: ότι η πρόοδος και ευημερία της Ελλάδας δεν νοείται χωρίς μια ζωντανή και ευημερούσα αγροτιά που πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της Πατρίδας».

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μιλώντας στο Δήμο ¶ρνης στην Καρδίτσα, μετά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της πόλης.

Ο κ.Παπούλιας σημείωσε πως στην ¶ρνη δόθηκε η τελευταία μάχη, αποκορύφωμα της επανάστασης του 1878, και επεσήμανε πως στη νεότερη ιστορική περίοδο οι Θεσσαλοί, αν και έδωσαν πολύ αίμα και υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες, τόσο κατά τα προεπαναστατικά κινήματα,όσο και κατά τη μεγάλη επανάσταση του 1821, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας παρέμειναν αλύτρωτοι. Επί μισό ακόμη αιώνα, είπε, παρέμειναν υπό τον ζυγό της οθωμανικής κυριαρχίας και κατά το διάστημα αυτό αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους, με βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, αφού με την καταστολή των κινημάτων οι Τούρκοι εκδήλωναν την εκδικητική τους μανία με θηριωδίες κατά του άμαχου πληθυσμού.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπούλιας, μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στον εθνικό κορμό, ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας, «το πολύπαθο αυτό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, θα χρειαστεί πολυετείς και σκληρούς αγώνες, για να σπάσει τα δεσμά που του επέβαλαν οι κοινωνικοί του δυνάστες, οι τσιφλικάδες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ματαράγκας του Δήμου ¶ρνης και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στο Μέγαρο Χατζοπλάκη, επόμενο και τελευταίο σταθμό της διήμερης περιοδείας του, απενεμήθη στον Πρόεδρο τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας των αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων Νίκο Ευθυμιάδη.

Ο κ.Ευθυμιάδης επεσήμανε πως οι Έλληνες που σπούδασαν στην Ιταλία από τη δεκαετία του '50, αλλά και πριν από το '40, προσέφεραν πολλά στη χώρα μας, καθώς με τις εξελιγμένες παραστάσεις της αναπτυγμένης Ιταλικής κοινωνίας έφεραν ένα πνεύμα ανανέωσης, γνώρισαν ρεύματα άγνωστα για την ελληνική καθημερινή ζωή, ενώ μεταλαμπάδευσαν και μια πολιτική σκέψη βαθύτατα δημοκρατική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ.Ευθυμιάδη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με συγκινήσατε γιατί με γυρίσατε 50 χρόνια πίσω, όταν έκανα μεταπτυχιακά στο Μιλάνο».

Και ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε: «Σαν Ηπειρώτης που είμαι, πίστευα με το πάθος του τοπικιστή, πως δεν υπάρχουν καλύτερα βουνά από αυτά της Ηπείρου. Διαψεύστηκα. Είδα τα δικά σας βουνά και είναι πιο όμορφα. Και τα χάρηκα».

Πηγή ΑΠΕ