Την πεποίθηση ότι οι άριστες διμερείς σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης, φιλίας και συνεργασίας αποτελούν σημαντικό θετικό παράγοντα, όχι μόνο για τους δύο λαούς, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνέντευξη Τύπου για τα ΜΜΕ της Βουλγαρίας.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, «θεωρούμε, ως Ελλάδα, ότι δικαιωνόμαστε που είχαμε υποστηρίξει ένθερμα την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτό έχει δημιουργήσει την αίσθηση της ασφάλειας σε ολόκληρη περιοχή. Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν, για να υπάρχει ανάπτυξη, για να υπάρχουν επενδύσεις και νέες θέσεις απασχόλησης απαιτείται ένα περιβάλλον ηρεμίας και ασφάλειας και όχι αβεβαιότητας». «Πιστεύουμε επίσης, ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για όλους μας», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα υποστηρίζουν ομόφωνα την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. στην 1η Ιανουαρίου του 2007.
Εξάλλου ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε τις άριστες εντυπώσεις από τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γεόργκι Παρβάνοφ και τον πρωθυπουργό Σεργκέι Στανίσεφ, με τους οποίους είχε συνομιλίες σε εγκάρδιο και θερμό κλίμα. Το γεγονός αυτό, είπε ο Έλληνας υπουργός αποτελεί ένδειξη αλλά και επιβεβαίωση για την αμοιβαία πολιτική βούληση για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Το ίδιο κλίμα κυριάρχησε εξάλλου και κατά τις ανταλλαγές απόψεων για περαιτέρω διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Βασιλίν Μπλισκάνοφ.
Από την πλευρά του -όωπς αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της κυβερνητικής υπηρεσίας Τύπου- ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού ουσιαστική νέα ώθηση για την ανάπτυξη των δεσμών φιλίας και καλής γειτονίας, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την ελληνική Βουλή.
Επίσης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την υποστήριξη της Ελλάδας, την εμπειρία και την αμυντική βιομηχανία της, υπάρχει δυνατότητα επιτάχυνσης των συντονισμένων με το ΝΑΤΟ αναπτυξιακών σχεδίων υποδομής, αλλά και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όσον αφορά εξάλλου, την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «πρέπει να προχωρήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρήσει την αυτονομία της και ταυτόχρονα να έρχεται επικουρικά, συμπληρωματικά προς τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, γιατί η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι μια οικογένεια που κυρίως, έχει οικονομικές και κοινωνικές κατευθύνσεις και σ’αυτή τη φάση, δευτερευόντως, αμυντικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις».