Πολιτική
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 18:27

Παπουτσής: Η κ. Μπακογιάννη να θέσει το θέμα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Υπουργών

«Η κ. Μπακογιάννη, αντί να υιοθετεί την πολιτική της αδράνειας και να περιορίζεται σε γενικόλογες επισημάνσεις, οφείλει να θέσει το θέμα (της τουρκικής συμπεριφοράς) στο Συμβούλιο Υπουργών και να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση θα συναινέσει ή όχι στο άνοιγμα των πρώτων προς διαπραγμάτευση κεφαλαίων ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας, όπου απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών».

Αυτό τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και ¶μυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σχολιάζοντας όσα είπε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/21/1168728.htm .

«Καθημερινά», πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής, «διαπιστώνεται η άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό διευκολύνθηκε από την εγκατάλειψη των αποφάσεων του Ελσίνκι και από τη διαρκή αδράνεια στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εργάστηκαν με αποφασιστικότητα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Μια πορεία που συνδέθηκε με δεσμεύσεις, υποχρεώσεις, χρονοδιαγράμματα και το σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου. Αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, η υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της επέκτασης του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης, με το σύνολο των 10 κρατών - μελών, καθώς επίσης η καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.