Ιστορικά αρχειακά τεκμήρια που παρέμεναν επί δεκαετίες στο σκοτάδι των αποθηκών του υπουργείου Εσωτερικών ήρθε στο φως μετά από επίπονη εργασία δύο ετών.
Ιστορικά αρχειακά τεκμήρια που παρέμεναν επί δεκαετίες στο σκοτάδι των αποθηκών του υπουργείου Εσωτερικών ήρθε στο φως μετά από επίπονη εργασία δύο ετών.
Μια πρώτη παρουσίασή τους έγινε σήμερα, σε συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής, με συνδιοργανωτές, εκτός από το ΥΠΕΣ, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισήμανε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα και διάθεση δημοσιοποίησης κι ανοίγματος των αρχείων κι επαναπροσέγγισης της ελληνικής ιστορίας. Ανέφερε ότι μέσα σε δωμάτιο της Βουλής που δεν είχε ανοιχτεί τα τελευταία 44 χρόνια βρέθηκαν εκατοντάδες φάκελοι με σημαντικό αρχειακό υλικό από την περίοδο της δικτατορίας, ενώ σε άλλο κτήριο του κοινοβουλίου ανακαλύφθηκαν όλα τα αυθεντικά πρακτικά της δίκης των πρωταιτίων της δικτατορίας. Τα αρχεία αυτά, όπως είπε, θα αξιολογηθούν και θα δημοσιοποιηθούν.
Για τον φάκελο της Κύπρου, με το σύνολο του υλικού που αφορά στη σχετική εξεταστική επιτροπή της Βουλής της περιόδου 1986-1988, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι επί συνόλου 32 τόμων έχουν εκδοθεί έως σήμερα οι πέντε πρώτοι, ενώ θα συμπεριληφθούν και τα άκρως απόρρητα αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν (το 40% του συνόλου).
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, υπογράμμισε ότι η σημασία του αρχείου δεν αφορά μόνο το περιεχόμενό του, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει σε αναστοχασμό σχετικά με τη σχέση μας με πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, οι οποίες ακόμη και στις μέρες μας προκαλούν αντιπαραθέσεις. «Με την ανάδειξη των ιστορικών αρχείων του υπουργείου Εσωτερικών βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια για τη συγκρότηση της εθνικής αυτογνωσίας, η οποία θα βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα, απέναντι σε όσους επιχειρούν να διαιρέσουν τους έλληνες σε πατριώτες και εθνομηδενιστές» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
Το αρχείο του υπουργείου Εσωτερικών αποτελείται από:
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου επισήμανε ότι η δημοσιοποίηση αρχείων συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό της δημόσιας ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία, η οποία «ενέχει απίστευτα ιδεολογικά και μεταφυσικά στοιχεία», ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, σημείωσε ότι τα επόμενα βήματα αφορούν στην ψηφιοποίηση σημαντικού μέρους αυτών των αρχείων, προκειμένου, μετά τη σάρωση και την ηλεκτρονική ταξινόμησή τους, το υλικό αυτό να καταστεί προσβάσιμο σε ερευνητές κι απλούς πολίτες. Όπως είπε, έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο ψηφιοποίησης των διοικητικών ορίων προκαποδιστριακών δήμων και κοινοτήτων και των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 1920 έως σήμερα. Τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της Διεύθυνσης Εκλογών, που περιλαμβάνει το σύνολο των εκλογικών αποτελεσμάτων του ελληνικού κράτους (βουλευτικών, αυτοδιοικητικών, ευρωεκλογών), αλλά και όλων των δημοψηφισμάτων από το 1928 έως σήμερα.
Πηγή: ΑΜΠΕ