Απόψεις
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 07:00

Η «αθώωση» Τραμπ

Σε δεινή πολιτική ήττα των Δημοκρατικών και αναπάντεχη πολιτική ισχυροποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οδηγούν οι εικασίες περί ρωσικής ανάμιξης στις προεδρικές εκλογές του 2016, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Σε δεινή πολιτική ήττα των Δημοκρατικών και αναπάντεχη πολιτική ισχυροποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οδηγούν οι εικασίες περί ρωσικής ανάμιξης στις προεδρικές εκλογές του 2016. Το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος είχε αναλάβει εδώ και δύο χρόνια περίπου την έρευνα για την υποτιθέμενη ρωσική ανάμιξη, κατέληξε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για «συμπαιγνία» ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τη Ρωσία.

Οι κατηγορίες για «συμπαιγνία» με τη Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής τακτικής των Δημοκρατικών στην κυβέρνηση Τραμπ. Ο διαπρεπής αρθρογράφος και νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν είχε αποκαλέσει το 2016 μέσω της τακτικής του στήλης στους New York Times τον Τραμπ «υποψήφιο από τη Σιβηρία».

Το πόρισμα Μάλερ -το οποίο πάντως δεν έχει δοθεί ακόμη ολόκληρο στη δημοσιότητα- αποτελεί μια δεινή ήττα για τους Δημοκρατικούς. Δικαίως ο πρόεδρος Τραμπ έσπευσε να πανηγυρίσει διακηρύσσοντας μέσω Twitter: «Καμιά συνέργεια, καμιά παρακώλυση, πλήρης και ολοκληρωτική ΑΠΑΛΛΑΓΗ».

Η υποτιθέμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές πυροδότησε ανάλογες εικασίες και για άλλες χώρες. Αίφνης ο μεγάλος ηττημένος του Ψυχρού Πολέμου παρουσιάζεται ως... υπερδύναμη που έχει την ικανότητα να παρεμβαίνει σε εκλογικές αναμετρήσεις και να επηρεάζει ανά τον κόσμο ηγέτες.

Για την ήττα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016 δεν έφταιγε η όποια υποτιθέμενη ρωσική ανάμιξη, αλλά η όχι ιδιαίτερα συμπαθής υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον ειδικά στην αμερικανική «ζώνη της σκουριάς». Ο Τραμπ λειτούργησε περισσότερο ως «αντιΚλίντον» παρά ως μια ελκυστική υποψηφιότητα.

Φυσικά στο εκλογικό αποτέλεσμα έπαιξε ρόλο και το ιδιάζον αμερικανικό σύστημα των εκλεκτόρων που ανέδειξε πρόεδρο τον Τραμπ, παρότι στη λαϊκή ψήφο η υποψήφια των Δημοκρατικών υπερτερούσε του αντιπάλου της με περισσότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους.

Η «απαλλαγή» από τη ρωσική «συμπαιγνία» δεν κάνει συμπαθέστερο τον Αμερικανό πρόεδρο, η εκλογή του οποίου ανέδειξε στην επιφάνεια τη βαθιά Αμερική... Μια μισαλλόδοξη, ρατσιστική και οπισθοδρομική Αμερική.

Το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ παραμένει όσο ποτέ άλλοτε βαθιά διχασμένο, όπως δείχνουν και οι ξαφνικές επιθέσεις του Τραμπ κατά του... σοσιαλισμού, αλλά και η αποστροφή του κατεστημένου των Δημοκρατικών προς τους βουλευτές του ίδιου τους του κόμματος, που επιχειρούν αν μη τι άλλο να βάλουν το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων...