Κόσμος
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 14:54

Τροποποίηση του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα θα ζητήσει η Κομισιόν

Τροποποίηση του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα (ΤΠΚ) θα ζητήσει η Κομισιόν αν εξακολουθήσουν να σημειώνονται κρούσματα περιστολής της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

Αυτό προκύπτει από απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τη δίκη πέντε Τούρκων δημοσιογράφων που κατηγορούνταν ότι παραβίασαν το άρθρο 301 του ΤΠΚ, επειδή τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στην απόφαση δικαστηρίου που είχε απαγορεύσει τη διεξαγωγή συνεδρίου για τους Αρμενίους.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης τόνιζε ότι: «Το άρθρο 301 του ΤΠΚ είναι σαφές ότι δίνει περιθώρια κατάφωρης παραβίασης της ελευθερίας έκφρασης των πολιτών, που οδηγούνται στη δικαιοσύνη για δημόσια προσβολή του τουρκικού έθνους, της τουρκικής δημοκρατίας, του κοινοβουλίου, της κυβέρνησης, της δικαιοσύνης ή του στρατού.»

Η Επιτροπή, στην απάντησή της, δηλώνει ενήμερη για την υπόθεση των πέντε Τούρκων δημοσιογράφων και αναφέρει: «Η ελευθερία της έκφρασης είναι μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες επί των οποίων στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπεριλαμβάνεται στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση που αφορά την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.»

Επισημαίνει, επίσης, ότι «Η εφαρμογή των σημαντικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών εξακολουθεί να είναι ασταθής. Διάφορες δικαστικές αποφάσεις, όπως στις υποθέσεις του μυθιστοριογράφου Orhan Pamuk και του δημοσιογράφου Hrant Dink, υποδηλώνουν ότι η δικαστική αρχή ενεργεί ολοένα και περισσότερο σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες πρόσφατες αποφάσεις, ιδίως σε σχέση με την έκφραση απόψεων για παραδοσιακά ευαίθητα θέματα, οι οποίες οδήγησαν σε διώξεις και καταδίκες.»

Πιο συγκεκριμένα για τον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα τονίζει ότι: «Αν εξακολουθήσουν να σημειώνονται παρόμοια κρούσματα, η Επιτροπή αναμένει από τις τουρκικές αρχές να λάβουν μέτρα ώστε να κλείσουν τα "παραθυράκια" του Ποινικού Κώδικα που δίνουν λαβή για περισταλτικές ερμηνείες. Ο απλούστερος τρόπος θα ήταν η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα».

Και καταλήγει: «Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα και να εκφράζει τις ανησυχίες της με κάθε ευκαιρία, όπως στο πλαίσιο των συνεδριάσεων πολιτικού διαλόγου μεταξύ της τρόικας της ΕΕ και της Τουρκίας, καθώς και στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου που διενεργεί η Επιτροπή σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση της Τουρκίας στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.»