Πολιτική
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 16:23

Κυπριακό: Συντονισμός για να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία

«Οι εκτιμήσεις μας για τις εξελίξεις συμπίπτουν, όπως συμπίπτουν και οι εκτιμήσεις των δύο κυβερνήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε αυτό το momentum που δημιουργείται, το οποίο εμείς θεωρούμε θετικό, μετά τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας και του γγ των Ηνωμένων Εθνών, να μην ακυρωθεί και να μην χαθεί» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/22/1169161.htm .

«Μας ανησυχούν οι τελευταίες δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας η οποία θεωρούμε ότι είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει η Ευρωπαϊκή της πορεία. Βεβαίως έχουμε επανειλημμένα ασκήσει κριτική και προς την κυβέρνηση Καραμανλή ότι δεν αξιοποίησε τα δυο τελευταία χρόνια τις αποφάσεις του Ελσίνκι, και για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την επίλυση του Κυπριακού και την πορεία της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τις συνομιλίες του με τον κ. Χριστόφια.

«Δυστυχώς, ως τώρα η στάση της Τουρκίας δημιουργεί προσκόμματα, δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση τους και εκτιμώ ότι η βοήθεια του κ. Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο χώρο του θα είναι σημαντική», είπε ο κ. Χριστόφιας προσθέτοντας ότι «προσβλέπουμε στη βοήθεια και αλληλεγγύη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και φυσικά της ελληνικής κυβέρνησης».

«Πιστεύουμε ότι χάρη και στις προτάσεις που έγιναν από την Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει μια κινητικότητα στο Κυπριακό και πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία να αρχίσουν συζητήσεις σε θέματα ουσίας που υπήρξε με το ΓΓ του ΟΗΕ, θα τηρηθεί και δεν θα υπονομευθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια.

Χθες, ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για ευνοϊκές εξελίξεις για την Ελλάδα και την Κύπρο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/21/1168971.htm .