Η Κίνα οφείλει να συμβαδίσει με τον υπόλοιπο κόσμο, και να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων, σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου.
Η Κίνα οφείλει να συμβαδίσει με τον υπόλοιπο κόσμο, και να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων, σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου.
Το πολυπληθέστερο κράτος του κόσμου θα χρειαστεί να κατασκευάζει οκτώ νέους αντιδραστήρες κάθε χρόνο για να φτάσει τον παγκόσμιο μέσο όρο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έως το 2030, καθώς και να ικανοποιήσει τη δική του ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να απελευθερώσει περισσότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Asia Times, ο Λιου Γουέι, γενικός διευθυντής της China Nuclear Power Engineering, μιας εταιρείας καθαρού ενεργειακού εξοπλισμού υπό την εποπτεία της κινεζικής κυβέρνησης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας της Κίνας θα φτάσει τα 10,5 τρισεκατομμύρια κιλοβάτ μέχρι το 2030.
Εάν η Κίνα έχει στόχο για το 10% της ηλεκτρικής της ενέργειας να παράγεται από πυρηνικές εγκαταστάσεις -ποσοστό που αντιστοιχεί στον παγκόσμιο μέσο όρο- θα χρειαστεί να κατασκευάζει οκτώ πυρηνικούς αντιδραστήρες υψηλής παραγωγικής ικανότητας κάθε χρόνο μέχρι το 2030.
Η Κίνα διαθέτει ήδη 46 πυρηνικούς αντιδραστήρες, με περισσότερους από 20 άλλους να βρίσκονται υπό κατασκευή. Η ασιατική χώρα εκτιμάται ότι μπορεί να κατασκευάσει ένα νέο αντιδραστήρα μέσα σε μόλις 60 μήνες και, σύμφωνα με μια τεχνολογική ανασκόπηση του MIT που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο, έχει την ικανότητα να κατασκευάζει 10 έως 12 αντιδραστήρες ετησίως.
Ωστόσο, οι Asia Times επισημαίνουν ότι δεν είναι γνωστό αν η Κίνα είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει τόσες νέες μονάδες κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία.
Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσεται η οικονομία της, θα χρειαστεί να αναπτύξει κάποιο σχέδιο για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της στην ηλεκτρική ενέργεια, το οποίο θα περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια, εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.