Απόψεις
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 07:00

Υπομονή ή έκπληξη;

Τελικά, η Φέντεραλ Ριζέρβ ενέδωσε στις πιέσεις των χρηματοοικονομικών αγορών ή τουλάχιστον ευθυγραμμίστηκε με τις ήδη υπερβολικά ήπιες προσδοκίες των αγορών; Αφού αύξησε τα επιτόκιά της τέσσερις φορές στη διάρκεια του 2018, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να απέχει από κάθε επιτοκιακή αύξηση το 2019 και ταυτόχρονα να καθυστερήσει τα σχέδιά της για συρρίκνωση του τεράστιου ισολογισμού της, γράφει η  Έφη Τριήρη.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Τελικά, η Φέντεραλ Ριζέρβ ενέδωσε στις πιέσεις των χρηματοοικονομικών αγορών ή τουλάχιστον ευθυγραμμίστηκε με τις ήδη υπερβολικά ήπιες προσδοκίες των αγορών; Αφού αύξησε τα επιτόκιά της τέσσερις φορές στη διάρκεια του 2018, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να απέχει από κάθε επιτοκιακή αύξηση το 2019 και ταυτόχρονα να καθυστερήσει τα σχέδιά της για συρρίκνωση του τεράστιου ισολογισμού της.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης σήκωσε «λευκή σημαία» στην αποκαλούμενη διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, μία διαδικασία που άρχισε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και αποκατέστησε τα επιτόκια σε επίπεδο που θα μπορούσε να αφήσει περιθώρια για μειώσεις. Αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο της Fed κυμαίνεται στην κλίμακα 2,25% έως 2,5% και οι διαμορφωτές πολιτικής της αναμένουν μία μόνο ακόμη αύξηση έως το 2021, σε μία εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης συγκριτικά με τις τοποθετήσεις τους στη συνεδρίαση του περσινού Δεκεμβρίου.

Έπειτα, είναι ο ισολογισμός της που διογκώθηκε από το 1 τρισ. δολάρια πριν από μία περίπου δεκαετία στα 4,5 τρισ. δολ. στα τέλη του 2014. Έκτοτε άρχισε να τον μειώνει σταδιακά, όμως τώρα αναβάλλει τη μείωση για τον Μάιο, για να τη σταματήσει τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να παραμείνει με ενεργητικό αξίας άνω των 3,5 τρισ. δολ., πολύ υψηλό. Το θέμα που ανακύπτει είναι σε ποιο βαθμό το δ.σ. της Fed αντιδρά στην αγορά, σε ποιο βαθμό στις πολιτικές πιέσεις και σε ποιο βαθμό στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Η πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων της Fed για την οικονομία και η νέα κατευθυντήρια γραμμή της για τα επιτόκια καταδεικνύουν ότι έχει γίνει υπομονετική σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, με αναλυτές να κάνουν λόγο για έκπληξη.
Βεβαίως, το γεγονός και μόνο ότι διατηρεί τη λέξη υπομονετική στη λεκτική της ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο σημερινός κύκλος αύξησης των επιτοκίων να μην έχει κλείσει ολοκληρωτικά και ότι θα μεσολαβήσει αρκετός χρόνος έως την αλλαγή.

Ακόμη ένα θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι και πώς αυτοί διαμορφώνονται, από τις εμπορικές διαμάχες έως την ανάπτυξη της οικονομίας. Κανένας από το δ.σ. της Fed δεν έκανε πρόβλεψη για μείωση των επιτοκίων. Όμως, εάν η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμείνει φέτος κάτω από τη δυναμική του 2%, η προσοχή πολύ πιθανόν να στραφεί σύντομα σε μία επιτοκιακή μείωση. Το λιγότερο λοιπόν που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει η τελευταία συνεδρίασή της Fed είναι μήπως ήρθε η ώρα για να τραβήξει διαχωριστική γραμμή στο «έργο που παίζεται».