Κόσμος
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 10:03

Μικρή παράταση Brexit με αστερίσκους

Παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε χθες επίσημα το Ηνωμένο Βασίλειο από τους Ευρωπαίους, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνδέει τη μικρή παράταση με την προηγούμενη έγκριση από τη βρετανική Βουλή της συμφωνίας της 25ης Νοεμβρίου για την έξοδο. Οι ραγδαίες χθεσινές εξελίξεις αναμένεται να μονοπωλήσουν τη διήμερη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε χθες επίσημα το Ηνωμένο Βασίλειο από τους Ευρωπαίους, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνδέει τη μικρή παράταση με την προηγούμενη έγκριση από τη βρετανική Βουλή της συμφωνίας της 25ης Νοεμβρίου για την έξοδο. Οι ραγδαίες χθεσινές εξελίξεις αναμένεται να μονοπωλήσουν τη διήμερη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Η σοβαρότητα της εκκρεμότητας του Brexit είναι και ο βασικός λόγος που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φρόντισε να μη συμπεριλάβει άλλα σημαντικά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη, πέραν των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα.  

Αναφορικά με το Brexit τα πράγματα περιπλέκονται γιατί το σενάριο που επικράτησε είναι διαφορετικό από εκείνα που έπαιζαν περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Οι Ευρωπαίοι είχαν προγραμματίσει εναλλακτικά είτε μια μικρή παράταση του Brexit μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά με προηγούμενη υιοθέτηση από τη βρετανική Βουλή της συμφωνίας Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου της 25ης Νοεμβρίου, είτε για μια πολύμηνη παράταση, αλλά με ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης.

Αυτό που ζήτησε χθες η Τερέζα Μέι είναι να παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου η κανονικά προγραμματισμένη έξοδος της 29ης Μαρτίου, χωρίς όμως να διασφαλίζεται η έγκριση της συμφωνίας από τους Βρετανούς βουλευτές.

Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, που θα συζητηθεί σήμερα στη σύνοδο, και στο οποίο αναφέρθηκαν χθες η Κομισιόν και ο κ. Τουσκ. Έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές, που θα γίνουν την περίοδο 23-26 Μαΐου. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πάρει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου και να μη συμμετάσχει στις ευρωεκλογές μόνο εάν είχε ψηφιστεί η συμφωνία για το Brexit. Χωρίς την υπερψήφιση της συμφωνίας το Λονδίνο είναι υποχρεωμένο να αποφασίσει τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, γιατί παραμένει κράτος-μέλος με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Συνεπώς, η όποια αναβολή δεν μπορεί να ξεπερνάει την 23η Μαΐου, που είναι η έναρξη των ευρωεκλογών σε κάποια κράτη-μέλη, εκτός κι αν οι Βρετανοί συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, κάτι που η κυβέρνηση Μέι δεν θέλει.

Όπως επισήμανε χθες ο κ. Τουσκ, μια μικρή παράταση είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι πριν από τις 29 Μαρτίου η βρετανική Βουλή θα ψηφίσει τη συμφωνία της 25ης Νοεμβρίου. Στην περίπτωση αυτή, όπως είπε, η παράταση θα εγκριθεί μέσω γραπτής διαδικασίας από τα κράτη-μέλη και δεν θα χρειαστεί άλλη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών. Εάν, όμως, δεν ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή, τότε δεν θα διστάσει να καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες την προσεχή βδομάδα σε μια έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.

Είναι προφανές ότι οι νομικές υπηρεσίες των δύο πλευρών βρίσκονται σε συναγερμό, αναζητώντας φόρμουλα που θα αποτρέψει ένα «ναυάγιο» και θα οδηγήσει σε σκληρό Brexit εάν μέχρι τις 29 Μαρτίου δεν εγκριθεί από τη βρετανική Βουλή η συμφωνία εξόδου.

Πάντως, η προετοιμασία για το κακό σενάριο, δηλαδή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, έχει ολοκληρωθεί από νομοθετικής πλευράς με την υιοθέτηση από το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή μιας δέσμης έκτακτων μέτρων με στόχο την αποτροπή του χάους στις δύο πλευρές, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νέα πυρά Κόρμπιν κατά Μέι
Στο Λονδίνο, χθες, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το σχέδιο των Εργατικών για το Brexit έχει μεγαλύτερη υποστήριξη από το Κοινοβούλιο απ’ αυτό της πρωθυπουργού, την κατηγόρησε και πάλι ότι προσπαθεί να εξαντλήσει τον χρόνο και την προκάλεσε να απαντήσει εάν θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να απορρίψουν τη συμφωνία της.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι απαντήσεις του ηγέτη των Εργατικών δείχνουν ασέβεια προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι το Κοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το σχέδιο των Εργατικών για την αποχώρηση και την τελωνειακή ένωση. 

Ο κ. Κόρμπιν αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής ενημέρωσε τις 27 χώρες-μέλη ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν επιδιώκει τη συνάντηση και σχολίασε ότι η εμφάνισή του έρχεται σε «μία πολύ ευαίσθητη» χρονική στιγμή που θα προκαλέσει ανησυχία στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να συζητήσει και πάλι το σχέδιό του για το Brexit και να ενημερώσει τον Μισέλ Μπαρνιέ για τις διακομματικές συνομιλίες στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Γιούνκερ: Θέλουμε σαφήνεια
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η απόφαση για την απάντηση στο αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού για αναβολή του Brexit δεν θα ληφθεί στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μεγάλες χειρονομίες προς τη Μεγάλη Βρετανία και τώρα το Λονδίνο πρέπει από την πλευρά του να προσφέρει σαφήνεια» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ χθες στη Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι οι διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη αναβολή να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν θα γίνει ούτε μεταδιαπραγμάτευση, ούτε επαναδιαπραγμάτευση, ούτε θα δοθούν επιπλέον εγγυήσεις ή παραχωρήσεις. Η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Η «μεγάλη φυγή» του 1 τρισ. στερλινών
Περιουσιακά στοιχεία αξίας ύψους περίπου 1 τρισ. λιρών μεταφέρονται εκτός Λονδίνου από εταιρείες σε κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει του Brexit, με την παράλληλη μετακίνηση θέσεων εργασίας να ξεπερνά πιθανόν τις 7.000, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων EY.

Τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και ασφαλιστικές εταιρείες στο Λονδίνο ανοίγουν ή επεκτείνουν τα γραφεία τους στην Ε.Ε. προκειμένου να αποφύγουν τα προβλήματα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. 
Στην τελευταία της έκθεση Brexit Tracker, η EY ανέφερε ότι 23 εταιρείες έχουν ανακοινώσει τη μεταφορά περίπου 1 τρισ. λιρών σε περιουσιακά στοιχεία, σε σχέση με 800 δισ. λίρες το προηγούμενο τρίμηνο.

Προορισμός το Δουβλίνο
Το Δουβλίνο παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός για μετεγκατάσταση -28 εταιρείες αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να ανοίξουν εκεί γραφεία-, με τη Φραγκφούρτη, το Λουξεμβούργο και το Παρίσι, ωστόσο, να φαίνεται ότι καλύπτουν τη διαφορά με 18 έως 21 εταιρείες.

«Καθώς πλησιάζει η 29η Μαρτίου, οι εταιρείες επαναβεβαιώνουν ή επανεξετάζουν τις δηλώσεις που έκαναν για την έκταση των αλλαγών που εφαρμόζουν σε ό,τι αφορά το προσωπικό και τη λειτουργία τους, αλλά δεν βλέπουμε πολλές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Οι επιχειρήσεις εκτελούν τα σχέδιά τους σύμφωνα με τον προγραμματισμό» ανέφερε η EY σε ανακοίνωσή της.

Πτώση της λίρας Αγγλίας
Η λίρα Αγγλίας έχανε χθες το μεσημέρι σχεδόν 1% έναντι του ευρώ και του δολαρίου, εξαιτίας των εντάσεων γύρω από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βρετανικό νόμισμα κατέγραψε πτώση, αφού η κ. Μέι ανακοίνωσε πως ζήτησε αναβολή του Brexit από τις 29 Μαρτίου για τις 30 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια επιτάχυνε τις απώλειές του αφού ένα εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε τους «σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους» μιας τέτοιας αναβολής.