Το Κυπριακό, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.
Το Κυπριακό, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας θα έχουν συνάντηση εργασίας και αμέσως μετά θα παραχωρήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Πρόκειται για άτυπη, προπαρασκευαστική συνάντηση, η οποία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές θα αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση ενός οδικού χάρτη με στόχο την εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο.
Κατά τις ίδιες πηγές, η προώθηση θετικής ατζέντας αφενός και η διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συνιστούν τους δύο βασικούς πυλώνες της συζήτησης που θα έχουν οι δύο υπουργοί.
Ο κ. Κατρούγκαλος έχει καταστήσει επανειλημμένως σαφή την βούληση της Ελλάδας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εφόσον όμως προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση, που θα οδηγήσει σε πρόοδο η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν καρποφόρες συνομιλίες και να αξιοποιηθούν τα βήματα που έγιναν στο Κραν Μοντανά.
Το τρίτο θέμα στο οποίο θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.. Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος.
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως η Ελλάδα βλέπει «θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου». «Πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό» ανέφερε.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει «μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ πρόσθεσε ότι έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό το έχει εγκρίνει η κυπριακή βουλή.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ