Πολιτική
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 11:39

Φουντώνει ξανά η εκλογολογία

Η επιβεβαίωση των εισηγήσεων που δέχεται για εθνικές εκλογές τον Μάιο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, «φούντωσαν» ξανά τα εκλογικά σενάρια. Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει τις δυνάμεις και τον τρόπο πλέον να ελέγξει και να κατευθύνει το πολιτικό παιχνίδι. Ειδικότερα για την εκλογολογία, από τη μία πλευρά προσπαθεί να τη συντηρεί, προκειμένου να κρατά σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό και τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ανεκτά επίπεδα, από την άλλη προσπαθεί να παρέμβει όταν η εκλογολογία «φουντώνει», επειδή υπάρχει ο φόβος ότι έτσι χάνεται το όποιο πλεονέκτημα μπορεί να προσφέρει ο εκλογικός αιφνιδιασμός.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η επιβεβαίωση των εισηγήσεων που δέχεται για εθνικές εκλογές τον Μάιο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, «φούντωσαν» ξανά τα εκλογικά σενάρια.

Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει τις δυνάμεις και τον τρόπο πλέον να ελέγξει και να κατευθύνει το πολιτικό παιχνίδι. Ειδικότερα για την εκλογολογία, από τη μία πλευρά προσπαθεί να τη συντηρεί, προκειμένου να κρατά σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό και τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ανεκτά επίπεδα, από την άλλη προσπαθεί να παρέμβει – όπως τότε που παρενέβη ο κ. Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία για να ζητήσει από όλους να ‘προπαγανδίζουν’ το σενάριο του Οκτωβρίου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανίζεται ως «βαβέλ» - όταν η εκλογολογία «φουντώνει», επειδή υπάρχει ο φόβος ότι έτσι χάνεται το όποιο πλεονέκτημα μπορεί να προσφέρει ο εκλογικός αιφνιδιασμός.

Επί της ουσίας, το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας, ακόμα και αν κάποιοι το υποστηρίζουν, ουδείς εντός του ΣΥΡΙΖΑ το πιστεύει. Ιδίως μετά και την ψήφιση της τροπολογίας που επιτρέπει σε Κουντουρά και Δανέλλη να θέσουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή χωρίς να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα, όλο το κυβερνητικό και κομματικό σύστημα κινείται για εθνικές εκλογές τον Μάιο.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και η ρύθμιση που πέρασε στη Βουλή και «δείχνει» τετραπλές κάλπες τον Μάιο, καθώς δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Εσωτερικών  να διεξάγονται οι εκλογικές διαδικασίες σε χωριστά τμήματα «προς αποφυγή καθυστερήσεων». 

«Εμείς πράττουμε δυνητικά για να έχουμε όλες τις τεχνικές επιλογές ανοιχτές εφόσον χρειαστεί αύξηση, ή κατάτμηση των τμημάτων» είπε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, αλλά δεν έπεισε κανέναν καθώς ακόμα και βουλευτές της συμπολίτευσης παραδέχονταν ότι η κυβέρνηση ανεξαρτήτως με το τι λέει επισήμως κάνει κινήσεις ώστε να κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κατά πάσα πιθανότητα τον Μάιο.

Το τελευταίο σενάριο, προερχόμενο και αυτό από κυβερνητικές και κομματικές πηγές, είναι το σενάριο του Ιουνίου, με το επιχείρημα ότι η κάλπη θα έχει δώσει την πραγματική διαφορά (σ.σ. εννοούν διαχειρίσιμη) ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα επιχειρήσει να μειώσει ο κ. Τσίπρας με ένα εκλογικό ντεμαράζ ενός μήνα.   

Το αφήνουν να διαρρεύσει κυβερνητικές πηγές, προβάλλοντας τη θετική και όχι την αρνητική εκδοχή του. Δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει το «θετικό» σενάριο της μικρής διαφοράς – δηλαδή κάτω του 5% - στις ευρωεκλογές ώστε στον μήνα που θα απομένει να τη μειώσει και άλλο και να αφαιρέσει από τη ΝΔ τις πιθανότητές της να «πιάσει» την αυτοδυναμία.

Διότι η αρνητική εκδοχή του σεναρίου του Ιουνίου περιλαμβάνει την επαλήθευση των δημοσκοπήσεων στην κάλπη των ευρωεκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «τρέχει» να κάνει εθνικές εκλογές μέσα στον επόμενο μήνα για να μην ανοίξει και άλλο η διαφορά, όπως είχε συμβεί από τις ευρωεκλογές του 2014 ως τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Στα Ιεροσόλυμα ο Αλέξης Τσίπρας

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην 1η Σύνοδο Κορυφής του σχήματος 3+1 στα Ιεροσόλυμα, με τη συμμετοχή και των ηγετών Κύπρου - Ισραήλ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση αυτή αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου - Ισραήλ και σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ακόμα ότι κατά την συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο – όπως υποστηρίζουν - αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχή. Ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας αλλά και ευρύτερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Ε.Ε. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.