Ένταση μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών σήμερα στη νοτιοανατoλική Τουρκία, την επομένη της αυτοκτονίας ενός Κούρδου κρατουμένου που έκανε απεργία πείνας, μεταδίδει ανταποκριτής του AFP.
Ένταση μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών σήμερα στη νοτιοανατoλική Τουρκία, την επομένη της αυτοκτονίας ενός Κούρδου κρατουμένου που έκανε απεργία πείνας, μεταδίδει ανταποκριτής του AFP.
Άνδρες της μονάδας καταστολής της αστυνομίας έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν μέλη του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του HDP, που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του κρατουμένου μπροστά στον τάφο του στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του και το HDP, ο κρατούμενος Ζουλκούφ Γκεζέν αυτοκτόνησε δι' απαγχονισμού μέσα στη φυλακή, την Κυριακή. Έκανε απεργία πείνας εδώ και εβδομάδες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικού ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
«Ένας κρατούμενος έχασε τη ζωή του χθες. Αν το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε εκπληρώσει τον ρόλο του, ο σύντροφός μας που έχασε τη ζωή του θα ήταν ανάμεσά μας» κατήγγειλε ο συμπρόεδρος του HDP, Σεζάι Τεμελί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ντιγιάρμπακιρ.
Ο Γκεζέν ήταν τα τελευταία 12 χρόνια στη φυλακή, όπου εξέτιε την ποινή του μετά την καταδίκη του για συμμετοχή στο ΡΚΚ, οργάνωση που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι ο Ζουλκούφ Γκεζέν κρεμάστηκε μέσα στο λουτρό της φυλακής, χρησιμοποιώντας ένα σχοινί απλώματος ρούχων, αλλά διευκρίνισε ότι επρόκειτο για «αυτοκτονία» και όχι για πράξη διαμαρτυρίας κατά των συνθηκών κράτησης του Οτσαλάν.
Ο ιστορικός ηγέτης του ΡΚΚ και ένας από τους ιδρυτές του κόμματος αυτού κρατείται στο νησί-φυλακή Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη σύλληψή του το 1999.
Σύμφωνα με το HDP, περισσότεροι από 170 άνθρωποι κάνουν αυτή την περίοδο απεργία πείνας, ζητώντας χαλάρωση στις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, και κυρίως τη δυνατότητα να δέχεται τους δικηγόρους του και οικείους του. Το κίνημα απεργίας πείνας άρχισε μια βουλευτής του HDP, η Λεϊλά Γκιουβέν, τον Νοέμβριο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP